Хората изхвърлят два пъти и половина повече храна, отколкото се смяташе досега

Ваня Милева Последна промяна на 14 февруари 2020 в 09:57 4396 0

Кредит: CC0 Public Domain

Модел, създаден от нидерландски учени, показва, че количеството хранителни отпадъци средно на жител на Земята може да бъде много по-голямо от изчислените преди това показатели.

Изследването, публикувано в списание Plos One, показва, че хората получават повече излишна храна, отколкото обикновено се смяташе. Това заключение направиха учени от Университета във Вагенинген в Нидерландия.

През 2005 г. Организацията за прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации (FAO) съобщи, че една трета от всички храни, достъпни за консумация, остават неизползвани и в крайна сметка се развалят и изхвърлят. Но методологията за оценка на данните на FAO има някои недостатъци.

Учените, водени от Моника ван ден Бос-Верма (Monika van den Bos Verma), създават нов модел за оценка на връзката между предлагането и количеството хранителни отпадъци. За основа са взети данни на FAO и параметри на човешкия метаболизъм. Благодарение на това изследователите успяха да преценят количеството на пропиляната храна както в световен мащаб, така и в рамките на отделните държави.

Оказа се, че когато нивото на разходите за храна достигне около 6,7 долара на човек на ден, обемът на хранителните отпадъци започва бързо да се увеличава. С увеличаването на богатството темпът на този растеж се забавя, но тенденцията все още продължава.

Моделът на нидерландските учени също показа, че данните на FAO за хранителните отпадъци са занижени почти два пъти и половина. Така според информацията на тази организация през 2015 г. количеството хранителни отпадъци на човек е било равно на 214 калории, докато според изчисленията на изследователи от Университета Вагенинген тази цифра е 527 калории.

Новото проучване предполага, че за да се намали глобалното ниво на натрупване на хранителни отпадъци, е необходимо да се обърне внимание върху подобряването на културата на потребление в страните с висок стандарт и да се предприемат мерки за ограничаване на бързото нарастване на доходите на бедните и развиващите се страни. Моделът, създаден от нидерландските учени, ще  позволи по-ефективно да се оцени напредъка в постигането на международната цел в областта на хранителните отпадъци.

Справка:  Verma MvdB, de Vreede L, Achterbosch T, Rutten M (2020) Consumers discard a lot more food than widely believed: Estimates of global food waste using an energy gap approach and affluence elasticity of food waste. PLoS ONE 15(2): e0228369. doi.org/10.1371/journal.pone.0228369

ИзточникConsumers may be wasting more than twice as much food as commonly believed, ЕeurekАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !