Хората, които са вземали психеделици, е по-вероятно да се настроят екологично

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 септември 2017 в 00:00 10430 1

Психеделичните вещества засилват връзката с природата като функция от техния ефект на загуба на егото. The Beckley Foundation

Възможно ли е да има някаква реална истина в твърдението, че използващите психеделични вещества, независимо дали са LSD, мескалин или магически гъби, могат да променят възгледите си за околната среда, дори и след като им е преминало опиянението?

Едно неотдавнашно проучване, публикувано в Journal of Psychopharmacology, на хора с опит от психеделични наркотици, съобщава за установено тяхно по-екологично поведение, като например рециклиране. Мнозина от тях съобщават за по-дълбоко усещане за близост до природата.

"Колкото повече един човек има опит с класическите психеделици, толкова повече време прекарва сред природата и толкова повече смята себе си за част от природата", пишат авторите на изследването, цитирани от IFLScience.

В изследването на психолози от Университета в Йейл и Университета в Инсбрук, Австрия, участват 1487 души с опит с психеделични вещества и други халюциногени. Учените сравняват тяхното "зелено" поведение с това на хора без психеделичен опит като контрола, те също така разглеждат някои общи личностни черти, често свързани с употребата на наркотици или отнасящи се до природата, включително и откритост към преживявания, добросъвестност и консерватизъм.

Интересното е, че изследователите са открили връзка между това хората да са имали опит с психеделични вещества и вероятността да са участвали в дейности като рециклиране, за екокаузи и подкрепа на биопазари. Хората, които са вземали психеделици също така са по-склонни да подкрепят изявления за опазване на околната среда и не са съгласни с фрази като "хората имат право да използват природните ресурси  по всякакъв начин".

Въпреки че връзката между приема на психеделични вещества и "зеленото" поведение е само на корелация, такова поведение е установено у всички респонденти. Това поставя въпроса: Дали пък хората, които са загрижени за околната е по-вероятно да са склонни да опитват наркотици?

Изследователите твърдят, че това не е така, защото хората, които се интересуват от проблемите на околната среда не са по-склонни да се отдадат на други дроги като тютюн, марихуана, алкохол или други незаконни развлекателни вещества. В изследването няма намек, че един и същ тип личности са привлечени както от психеделиците, така и от природата.

Проучването не търси причинно-следствената връзка, а само намеква, че "има сериозни основания да се смята, че психеделичните вещества засилват връзката с природата като функция от техния ефект на разтваряне, изчезване на егото [ego-dissolving effect]."

Учените предполагат, че са необходими бъдещи изследвания, за да се потвърди дали психеделиците повлияват пряко върху връзката с природата и екоповедението. Те твърдят, че тази конкретна област може да се използва за повишаване на психичното здраве и може би дори за спасяване на планетата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

08.09 2017 в 16:46

Нормално е като си фен на някои растения да одобряваш растителността като цяло.

А дали психеделиците могат да се ползват за повишаване на психичното здраве - експериментите не престават. Засега контролната група се представя по-добре.