Хората не са само сови или чучулиги, учените определят 6 групи според активността през денонощието

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 декември 2020 в 02:08 3890 0

Кредит Pixabay

Казваме, че някои хора са чучулиги, а други са сови. Но не всеки попада добре в тези две категории, смятат учените, и ново проучване, публикувано в Personality and Individual Differences показва, че всъщност има множество различни „хронотипове“, които определят активността и почивката на човека.

Хронотиповете са поведенческите прояви на циркадните ритми, които преживяваме през деня и нощта. В известен смисъл те са вашият вътрешен телесен часовник, който ви помага да определите дали сте по-активни сутрин или вечер.

Будното състояние обаче не е чак толкова просто разделено, колкото предполагат тези стереотипи и някои доказателства показват, че алтернативни хронотипове съществуват и извън чучулигите и совите.

„Изследването на отделни хронобиологични и хронопсихологични различия е фокусирано предимно върху сутрешните и вечерните хронотипове“, обяснява изследователят на човешката физиология Дмитрий С. Свешников от Руския университет на дружбата на народите (РУДН). "Въпреки това, последните проучвания показват, че съществуващата класификация трябва да бъде преразгледана и разширена."

В новото си проучване Свешников и колеги изследователи анкетират почти 2 300 участници, повечето от които са студенти. Участниците са помолени да оценят собствения си хронотип въз основа на набор от шест възможни типа, идентифицирани в предишни проучвания, проведени от някои от изследователите в екипа.

За да потвърдят самооценките, участниците попълват редица стандартни тестове и въпросници, използвани от изследователите на съня, предназначени да оценят нивото на сънливост или бодрост на участниците в различни (а понякога и произволни) часове през целия ден.

Въз основа на резултатите изглежда, че по-голямата част от участниците са се идентифицирали с шестте хипотетични хронотипа, предложени от изследователите, като само 5% от хората в изследването не са се идентифицирали с никой от тях.

Шестте хронотипа - които изследователите сега смятат за „напълно потвърдени“ по силата на резултатите - включват установените сутрешни и вечерни типове, заедно с четирите нови хронотипа: силно активен тип, дневен сънлив тип, дневен активен тип и умерено активен тип.

Схема, описваща шестте хронотипа, според които участниците си дават самооценка. Кредит: Arcady A.Putilov et al./ Personality and Individual Differences 2020

По отношение на бодростта и енергийните нива, сутрешните типове имат висока бодрост сутрин, която продължава да се понижава до средни нива в средата на деня, след което спада до ниски нива вечер.

За разлика от тях, вечерните видове проявяват ниска бодрост сутрин, която се повишава до средни нива в средата на деня, след което се повишава до високи нива през нощта.

Четирите нови хронотипа показват различни модели: силно активните типове показват висока бодрост през целия ден; дневните сънливи типове започват високо сутрин, потъват ниско в средата на деня, след това се издигат до средни нива на края на деня; дневните активни типове започват ниско, преминават през висок пик в средата на деня, след което завършват деня с повишена бодрост; докато умерено активните типове изпитват ниски енергийни нива през целия ден.

Интересно е, че само малко повече от една трета (37%) от хората в проучването всъщност са се идентифицирали като чучулиги или сови (съответно 13% и 24%), въпреки че си струва да се отбележи, че именно тези 24% вечерно активни са най-разпространения хронотип между участниците.

От новите хронотипове, обхващащи 58% от изследваните хора, 18% се определят като сънливи през деня, 16% са умерено активни, 15% са активни през деня и само 9% смятат, че са силно активни през целия ден.

Трябва да се има предвид, че това е сравнително малко проучване на фона на големия изследван мащаб, но екипът заявява, че бъдещите изследвания, използващи различни видове експериментални методи, трябва да могат да ни кажат повече за това как функционират тези шест хронотипа при хората.

Източник: Science alert - There Are 6 Human Chronotypes, Not Just Morning Larks And Night Owls, Study Says

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !