Хората с психопатични черти са по-склонни да не спазват мерките в условия на COVID-19

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 01 юли 2020 в 10:41 11742 0

Кредит pixabay

Ново изследване на психологията на поведението по време на пандемия може да отговори на въпросите какво мотивира странните прояви, на които понякога ставаме свидетели.

Изследването, което предстои да бъде публикувано в списание Social Psychology and Personality Science, моли 502 души да отговорят на въпроси колко често са спазвали насоките за поведение по време на пандемията, дали планират да продължат да ги следват и какво биха направили, ако са диагностицирани с COVID-19. 

Учените задават въпроси, свързани с личността, за да определят мястото на участниците по скала за съзнателност, желание да съдействат, невротизъм, тенденция да поемат рискове, стиснатост и липса на сдържаност. 

Ако отговорите на участниците предполагат, че те имат ниски нива на невротизъм, тенденция да поемат рискове и липса на сдържаност, е по-вероятно те да спазват препоръките за социална дистанция, но ако имат високи резултати по тези показатели, по-скоро не биха се подчинили на мерките.

Авторът на изследването Павел Благов обяснява, че тези черти са често срещани и при психопатите.

"Знаех, че тези черти от т.нар. Тъмната триада (нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия), както и други черти в психопатията, са свързани с рисково здравно поведение и здравословни проблеми и очаквах да са част от поведението по време на пандемия", обяснява Благов. 

И проучването предполага корелация между психопатичните черти и незачитането на препоръките за опазване на общественото здраве по време на пандемията. 

Благов обяснява, че основната част от анкетираните твърдят, че са спазвали препоръките. Но онези, които не са ги следвали, са отговорили на въпросите по начин, който предполага, че съзнателно и нарочно са пренебрегнали мерките за безопасност. Според автора тези резултати са притеснителни от гледна точка на общественото здраве.

"Едно потенциално приложение от това изследване е, че може да има малка група от хора с особени личностни черти (от нарцистичния и психопатичния спектър), които имат несъразмерно голямо влияние върху пандемията, като не предпазват себе си и другите", обяснява Благов. 

Разбира се това изследване има някои ограничения. Изследваните хора са само възрастни от САЩ, така че данните не са представителни за идеите на цялото население или на различни нации.

Възможно е и фактът, че участниците сами попълват въпросници, да е повлиял на резултатите, както и че изследването е проведено през март, в началото на пандемията, откогато мерките и възможно представите на хората са променени.

Авторът подчертава и че изследването показва само корелация между чертите на личността и поведението по време на криза и е възможно и хора без психопатични черти също да игнорират препоръките. 

"Резултатите не означават, че заразните болести се предават само от безотговорни и несъобразителни хора", обяснява Благов. 

Вероятно ще са необходими повече проучвания, за да се докаже съществува ли наистина пряка връзка между поведението в такава ситуация и личностните характеристики.

Източник: Insider - People who ignore social distancing rules may have psychopathic personality traits, study finds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !