Хората с тази група кръв е три пъти по-вероятно да умрат от тежка травма

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 май 2018 в 07:02 16666 0

Кредит Pinterest

Тежко ранените пациенти с нулева кръвна група е почти три пъти по-вероятно да умрат от пациенти с друга кръвна група, според проучване, публикувано неотдавна в списанието Critical Care, цитирано от IFLScience.

Екип изследователи, водени от Ватару Такаяма (Wataru Takayama) от Токийската медицинска и стоматологична болница в Япония, сравнява смъртността между пациенти с тежки травми от различните кръвни групи - А, В, О и АВ.

В проучването са включени над 900 пациенти, приети в един от двата медицински центъра за спешна медицинска помощ в Япония между 2013 г. и 2016 г..

Докато пациентите от група О са със смъртност от 28%, при всички други кръвни групи заедно е 11%.

Изследователите подозират, че този стряскащ контраст се свежда до нещо, наречено фактор на фон Вилебранд (von Willebrand factor), агент за кръвосъсирването, който хората с кръвна група О имат на по-ниски нива от тези с другите видове кръв. Относителният дефицит на фактора на фон Вилебранд може да повиши честотата на кръвоизливите - когато кръвта изтича от разкъсан кръвоносен съд - и поради това увеличава риска от смъртност при тежки наранявания. 

Макар че няма нищо, което да се направи, за да се промени този неприятен факт, Такаяма и неговият екип обясняват, че познаването му може да помогне на персонала на спешните отделения за ограничаване на риска при тежки травми. Също така трябва да се има предвид, когато се прилагат спешни трансфузии, особено след като хората с O отрицателна група се считат за универсален донор. Това е най-търсената кръвна група, защото е съвместима с всички други видове кръв, което означава, че всеки може да получи кръвопреливане или кръводаряване от човек с нулева група. 

"Резултатите ни също така повдигат въпроси за това как спешната трансфузия на червени кръвни клетки от тип О към тежка травма може да повлияе на хомеостазата, процесът, който води до спиране на кървенето и ако е различна от кръвната група на реципиента", заяви Такаяма. "Необходими са допълнителни проучвания, за да се изследват резултатите от нашето изследване и да се разработи най-добрата стратегия за лечение на пациенти с тежки травми."

Необходими са повече изследвания, за да се потвърди теорията на фон Вилебранд, както и да се види дали и какви различия съществуват между другите кръвни групи (A, B и AB), да не говорим за разликите (ако има такива) между отрицателните и положителните кръвни групи , Авторите също така предупреждават, че участниците са били само японски пациенти и следователно резултатите може да не се прилагат за всички етнически групи. 

Нулевата кръвна група за САЩ и в редица други страни (при перуанските индианци тя е 100%) е най-разпространената, но в България е втора с 32%, след група А, която е 44% .

Въпреки че нулевата група изглежда, че може да увеличи риска от кръвоизлив, тя също така намалява опасността от смъртоносно съсирване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !