Хората са мигрирали от Африка заради застудяване и суша

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 октомври 2017 в 15:12 5095 0

Захлаждането е изгонило древните хора от Африка.

Според ново изследване, миграцията на хората от Африка може да е причинена от период на студен и сух климат, съобщава phys.org.

Констатациите на Джесика Тиърни (Jessica Tierney) от Университета на Аризона и нейните колеги са публикувани в списание Geology.

Хомо сапиенс се появява в Източна Африка преди повече от 200 хил. години и допреди 90 хил. години се разселва по целия континент. Но преди 40 хиляди години нашите предци достигат най-далечните покрайнини на Евразия, при това техните основни конкуренти - неандерталците - на практика слизат от историческата сцена. Според антрополозите е имало няколко вълни на миграция от континента, а една от най-важните се случва преди около 60 000 години - през Източна Африка и Арабския полуостров.

Причините за тези междуконтинентални миграции все още се разискват, но по правило се свързват с изменението на климата.

Карта на миграциите от и към Африка според хаплогрупите. Wikimedia Commons

Тиърни и нейните колеги установяват, че преди около 70 хиляди години влажният период, наречен "Зелена Сахара", е климатът в региона на Африканския рог е изместен от дори по-сух, отколкото е сега в областта. Районът също става по-студен.

Африканският рог. Wikimedia Commons

Изследователите проследяват климата в региона на Африканския рог отпреди 200 000 години като анализират ядки от океански седименти, взети в западния край на Аденския залив. Преди това изследване не е имало данни за климата на Североизточна Африка от времето на човешката миграция от Африка.

Вниманието на учените се фокусира върху дълговерижните кетони, които се произвеждат малките водорасли Prymnesiophyceae, част от фитопланктона. Техният брой варира в зависимост от температурата на повърхностните слоеве на водата, което прави възможно да се проследи динамиката на климата през последните 200 000 години на стъпки от 1 600 години. Успоредно с това учените изследват съдържанието на пробите за съединения, които покриват листата на растенията. Заедно с падналите листа те в крайна сметка се стичат в морето и остават в седиментните скали на дъното. По състава на тези съединения може да се определи от годишната влажност.

"Нашите данни показват, че миграцията следва след голяма екологична промяна. Може би хората са напуснали континента, защото са се влошили условията на околната среда", заяви Тиърни. "Голямата промяна към засушаване би могла да е мотивиращата сила за миграцията". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !