Хормон на щастието прилича по ефект на марихуаната

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 октомври 2015 в 11:47 24480 0

Кредит www.beyong50.com

Според ново изследване хормонът на любовта, oкситоцинът ни кара да усещаме удоволствие при общуване с други хора благодарение на това, че въздейства на мозъка като марихуаната.

До това заключение са стигнали италиански невролози, което е представено в статия, която се появи в последния брой на Proceedings of the National Academy of Sciences.

Хормонът окситоцин играе ключова роля в изграждането на привързаност между двама души, които се харесват. А неотдавна бе установено, че пръскането на маймуни с канабисов разтвор влияе положително на тяхното социално поведение, прави ги по-общителни и подпомага взаимодействието с други индивиди. Освен това канабисът има подобен ефект и върху човешкото поведение, но как го прави - все още е малко изследвано, разказва iflscience.

В същото време, новото проучване е открило връзката между марихуаната и окситоцина. Оказва се, че хормонът на любовта може да направи социалните взаимодействия по-полезни и приятни, стимулирайки наша собствена система канабиноиди (т.нар. ендоканабиноидна система). Според изследването окситоцинът освобождава друго вещество с името - "молекула на блаженството" или анандамид. Той, от своя страна, активира определени рецептори в мозъка, които повишават мотивацията и стимулират появата на щастие.

За първи път невротрансмитер съдържащ се в марихуаната се разглежда като нещо, което допринася за укрепването на социалните връзки. Това откритие ще помогне на учените да разберат как окситоцинът влияе на мозъка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !