Хормонът на любовта може да се окаже основа на ново хапче за изтрезняване (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 февруари 2015 в 15:57 20180 0

Хормонът окситоцин често се нарича хормон на любовта и доверието, тъй като играе водеща роля в насърчаването на социалното поведение и формирането на дългосрочни взаимоотношения между хората.

Учените постоянно откриват нови неизследвани свойства на биохимичните вещества, а сега екип от Университета в Сидни показва, че хормонът на любовта може да помогне да се намали продължителността на периода на интоксикация и да ускори настъпването на трезвеността. Поне при плъховете в публикация в списание PNAS.

В предишни изследвания учените са доказали експериментално, че окситоцинът насърчава развитието на резистентност към седативните ефекти на алкохола, а също така предотвратява увлечението към оказващи промяна на съзнанието вещества. Новото изследване обяснява механизма на действие на окситоцина в мозъка при консумация на алкохол.

В рамките на експеримента учените въвели доза окситоцин в мозъка на плъхове, на които преди това са дали сравнително голямо количество алкохол. Наблюдавайки поведението на гризачите, изследователите са открили, че окситоцинът предотвратява тромавите движения, характерни за пияни хора и животни.

"Ние проведохме специален тест за трезвеност за всички опитни плъхове. Пияните индивиди се справиха добре със задачата, след като им дадохме доза окситоцин. Представителите на контролната група, които също получиха алкохол, но не и доза от хормона, се проявиха като обикновени пияни животни" - казва водещият автор на изследването Майкъл Боуен (Michael Bowen).

Биохимиците обясняват, че този ефект се дължи на специална характеристика на окситоцина да предотвратява проникването на алкохол в мозъка. Хормонът се свързва към специфични рецептори в мозъка, като по този начин не позволява на алкохола да достигне до мозъка. В резултат на това, няма интоксикация. Следва да се отбележи, че окситоцинът не може да спаси от интоксикация гризачите, които са поели прекомерни дози алкохол (аналог на бутилка водка за един човек). В този случай, алкохолът прониква в синаптичните рецептори, там където хормонът може да достигне.

В близко бъдеще, учените планират да проведат клинични проучвания с доброволци. Тогава Боуен и колегите му ще могат да определят оптималната доза за възрастен и най-подходящата форма за новото антиалкохолно средство.

Учените се надяват, че откритието им ще доведе до производството на безопасно отрезвяващо лекарство. Но то няма да ви помогне да карате автомобил пиян. Полицията, може би няма да открие нарушения в двигателната координация на шофьора, но алкохола в кръвта все още пак ще бъде регистриран.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !