Хранени с естествен растителен екстракт червеите да живеят 40% по-дълго

Ваня Милева Последна промяна на 16 март 2022 в 00:05 9753 0

C. elegans, обикновено известни като кръгли червеи, третирани с Artemisia scoparia, живеят до 40 процента по-дълго и стават видимо по-дебели и набити. Кредит: Bhaswati Ghosh, LSU

Първо проучване за това как естествен растителен екстракт от определен вид пелин, Artemisia scoparia, може да доведе до по-дълъг живот, включително потенциално и за хората. Ключът е в подобреното метаболитно здраве.

Изследователски екип в катедрата по биологични науки на Държавния университет на Луизиана (LSU), ръководен от асистент Адам Бонерт (Adam Bohnert), публикува забележително проучване, свързващо по-доброто метаболитно здраве – постигнато чрез естествен растителен екстракт – с по-дълъг живот на моделното животно C. elegans, обикновено известни като кръгли червеи или нематоди. Въпреки че на пръв поглед червеите и хората нямат много общо, изследователите казват, че има основателна причина да се предположи, че резултатите могат да бъдат възпроизведени при хората, тъй като проучването се основава на предишна работа върху метаболитното здраве при мишки, проведена в Центъра за биомедицински изследвания "Пенингтън" към LSU под ръководството на професор Жаклин Стивънс (Jacqueline Stephens).

„Причината, поради която това проучване има смисъл да се направи при червеи, е, че червеите живеят само около три седмици, така че след месец или два имахме категорични резултати“, обяснява Бхасвати Гош (Bhaswati Ghosh), студентка от LSU и водещ автор на публикуваното проучване.

Artemisia scopariaArtemisia scoparia. Кредит: Creative Commons / Mokkie

Изследователските екипи на Бонерт и Стивънс се интересуват от изучаване на ефектите на естествен растителен екстракт от определен вид пелин Artemisia scoparia или метловиден пелин с произход Азия. Направен от листата му, с екстракта са хранени червеи в различни дози в лабораторията на Бонерт. Третираните червеи, които са получили най-високата и втората по големина доза, показват почти незабавно подобрение на метаболитното им здраве. Не само, че третираните червеи живеят до 40% по-дълго от нетретираната контролна група – те също стават по-тлъсти и по-бавни, тъй като увеличената им телесна маса затруднява придвижването им. Но червеите също са станали и по-здрави и по-устойчиви. За третираните червеи им е било по-лесно да се справят със стреса. Освен това, изследователите са установили, че Artemisia scoparia помага за превръщането на нездравословните мастни запаси в здравословни мастни запаси в тялото.

Това проучване допълва предишната работа на Бонерт и асистент-професор Алиса Джонсън (Alyssa Johnson) от LSU относно начините, по които промените в храненето влияят върху стареенето на клетъчно ниво. Сега изглежда, че Artemisia scoparia също може да активира много дълголетието на организма и ефективно да включи множество гени, участващи в процеса на регулиране на продължителността на живота.

„Доскоро не беше известно как остаряването може да бъде променено чрез диета или как основните метаболитни сигнални пътища влияят на дълголетието“, коментира Бонерт. „Успяхме да покажем, че един естествен екстракт може да се включи и да повлияе на тези пътища по същия начин, както би направила генетичната мутация."

Изследването показва стареенето като недетерминиран процес и под наш контрол.

„Важното е, че ни дава терапевтична гледна точка“, казва Бонерт. „Знаем, че възрастта е основният рисков фактор за много заболявания, като рак и сърдечно-съдови заболявания, но ако се мисли за стареенето като лечимо заболяване, всъщност може да се лекуват много заболявания наведнъж."

Червеите, които са живели най-дълго, са били хранени с Artemisia scoparia по време на достигане на репродуктивна зрялост или зряла възраст, но екипът на Бонерт наблюдава и значителни ефекти при червеи, третирани за първи път на средна възраст. Вместо да удължат живота си с 40%, тези червеи все пак успяха да живеят с около 20% по-дълго.

Проучването предлага първи поглед върху това как Artemisia scoparia може да промени стареенето и дълголетието. Той също така засилва връзката между метаболитното здраве, регулирането на мазнините и по-дългата продължителност на живота.

„Обикновено хората смятат мазнините за „лоши“, но в тези случаи са "добри" и всъщност удължават живота“, каза Бонерт. „Artemisia scoparia може да има интересен потенциал като хранителна добавка."

„Освен това простият факт, че някой е нисък, дебел и бавно движещ се, не го квалифицира непременно, че е с лошо здраве“, добавя Гош. "Тези фенотипове трябва да се разглеждат в пълния контекст на други параметри, включително продължителността на живота им."

Понастоящем няма препоръка за хората да приемат Artemisia scoparia като добавка и липсва каквато и да е индикация за това каква може да бъде ефективната и безопасна доза. Изследователите са проучили няколко вида свързани растителни екстракти и са наблюдавали само положителни ефекти върху регулирането на мазнините и дълголетието с Artemisia scoparia.

Обикновеният пелин, Artemisia absinthium, използван като съставка в алкохолната напитка абсент, е умерено отровен и не е включен в проучването.

Справка: A fat-promoting botanical extract from Artemisia scoparia exerts geroprotective effects on C. elegans lifespan and stress resistance Get access Arrow
Bhaswati Ghosh, MSc, Hayden J Guidry, BSc, Maxwell Johnston, K Adam Bohnert, PhD
The Journals of Gerontology: Series A, glac040, https://doi.org/10.1093/gerona/glac040

Източник: Potential Supplement for Longer Human Lifespans: Natural Plant Extract Makes Worms Live 40% Longer
Louisiana State University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !