Христина ще преследва двойните звезди. Да ѝ помогнем! (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 май 2018 в 07:04 7739 0

Една наша сънародничка има нужда от помощта ви. 

Христина Илиева е талантлив млад учен, а средствата са й необходими за обучение в Университета Виланова (Villanova University) този юни за 6 дни, за да може да използва програма, наречена PHOEBE (Фийби, съкращение от PHysics Of Eclipsing BinariEs, или „физика на затъмнително двойните звезди“). Авторите ѝ я описват като „инструмент за моделиране на затъмнително-двойни, на основата на фотометрични и спектрални наблюдения“.

Христина Илиева е родена в Бургас и е студентка по физика в 3-ти курс във Дърамския университет във Дърам, Великобритания. 
През гимназиалните си години участва в много олимпиади по астрономия и физика. През 2014 година е част от националния отбор, представящ България на международната олимпиада по астрономия и астрофизика (IOAA). През 2015 година завършва Природоматематическата гимназия в Бургас (сега, ППМГ) Акад. Никола Обрешков, профил Математика с английски език с диплома от 5.96 с 3 положени матури, на две от които оценката е 6.00. Планира да продължи образованието си със магистратура по метеорология или астрофизика.

Може да дарите в PayPal: [email protected]

 или в gofundme

Ето какво разказва за целите си Христина:

Чували ли сте за двойни звезди? Такива като на родната планета на Люк Скайуокър?

Нека ви разкажа как ми се наложи да си събирам спешно пари за обучение...    

Двойните звездни системи са изключително често срещани. За някои класове звезди, съществуват оценки, че сред наблюдаемите със сегашната ни техника като цивилизация обекти, до 80% са двойни и многобройни системи (т.е., са съставени от 2 или повече гравитационно свързани звезди). Учените са се опитвали да разберат напълно физиката на тези системи от страшно много време. Основният начин, по който получаваме информация за такива обекти е чрез светлината, която получаваме от тях – ако конфигурацията на тези обекти е правилна, земен наблюдател би могъл да наблюдава как едната звезда затъмнява другата. Често наричаме такива обекти „затъмнително-двойни“ звезди. Светлината, която стига до нас, може да се изследва посредством крива на блясъка, от която получаваме информация за конфигурацията на системата, разстоянието ѝ до нас, температурите на компонентите и други параметри.

Наблюдавам затъмнително-двойни звезди визуално и с техника от поне 3 години преди университета. Тази (третата ми в университета) година, наблюдавах системата BX Tri със университетските телескопи с цел я моделирам с помощта на програма, наречена Nightfall. Можете да видите резултата в това кратко клипче.

Докато се занимавах с доклада си по този проект, открих, че авторите на PHOEBE организират обучение върху новата версия на програмата. Кандидатствах и за своя огромна изненада бях приета. Обучението е между 18 и 22 юни в Университета Виланова, Пенсилвания. Участието е безплатно, храната е осигурена, но нощувките и самолетните билети участниците трябва да си покрият сами (в повечето от случаите се предполага, че участниците имат спонсорство).

През изминалото лято бях стажантка във факултета си и проектът, по който работих, беше върху Свръхсветими Рентгенови източници (Ultraluminous x-ray sources). Не е известно все още каква е физиката на тези мистериозни ярки обекти. Една от теориите е, че това са средни по размер черни дупки – два са основните теоретични вида, черни дупки, които са и наблюдателно потвърдени: свръхмасивни и звездни. Първите обикновено се намират в центровете на галактики, като основен източник на гравитационно привличане, а вторите са естествения край на живота на много масивни единични звезди. Средномасивните черни дупки засега са само теоретично предложение, обясняващо някои наблюдавани в дълбокия космос явления, но досега не са били потвърдени чрез директни наблюдения.

Друго обяснение за свръхсветимите рентгенови източници са системи от двойни неутронни зверзди.

Всичко това е тясно свързано с динамичните и еволюционните механизми на двойните системи. Вникването в поведението на материята на тези звезди е ключово за правене на прогнози, които после да бъдат проверени наблюдателно и обратно – моделиране на обекти на базата на получени наблюдателни данни. PHOEBE е много силен инструмент в този процес.

Имам огромно желание да се науча да боравя с тази програма и да се срещна с хората, които работят върху нея, защото това е начин да допринеса за развитието на софтуера с гледната си точка, да получа съвети и да изградя професионални отношения с европейски и американски учени.

Уви, тук идва моментът, в който трябва да помоля всички вас за помощ! Студентският живот не предполага полет до Пенсилвания, за който да платя сама. Колежът ми (в който живях 1 година в студентското си градче) предлага да поеме половината сума, за другата половина ми трябва вашата помощ.

За какво точно са парите?

Трябват ми само самолетни билети (които заради кратките срокове към момента варират на цена между 550 и 600 британски паунда) до Пенсилвания, пътни за издаването на виза (по един или друг начин, това предполага поне 200 паунда разходи, всеки, който се интересува от детайлите може да се чувства свободен да се свърже с мен, за да ме пита), както и средства за настаняване в кампуса във Виланова за 6 дни – сумарно около 250 паунда.

Грубата (и оптимистична) оценка, включвайки и самата цена на посетителската виза е за разходи от около 1200 британски паунда (или, към момента - 2 685.23 лева)

Свържете се с мен

Ако имате въпроси, или просто искате да си поприказваме на темата, можете да ме намерите във Фейсбук: Christina Ilieva (Anakin), или по e-mail: [email protected] 

Учтиво моля всеки, който иска да се свърже с мен, да ми каже в първото си съобщение, че ме търси във връзка с това :)

В замяна...

На всички включили се с каквато и да е сума в каузата ми, отправям покана да присъстват на лекция, която ще организирам през лятото в София, когато завърша с всичко в университета си, след края на юни. Ще обявя подробности в близкото бъдеще.

При невъзможност да присъствате, мога да предложа скромната алтернатива да ви изпратя картичка от Виланова, а ако дарите над 100 лв, ще ви направя картичка от собствените си фотографии от Дърам и от Виланова. Ако ми помогнете с повече от 300лв, обещавам, че ще бъдете лично упоменати на всяка лекция, презентация и представяне на участието ми в това обучение по подобаващ начин, и че ще ви изпратя рисунка, направена от мен с благодарности. Можете да се запознаете с част от творчеството ми, ако имате интерес:

http://miss-haruno.deviantart.com/

https://500px.com/chrisilieva-anakin

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !