И финладските елени се разхлаждат на плажа

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 31 юли 2019 в 11:25 3133 0

Кредит flickr

Топлинната вълна във Финландия води до някои необичайни сцени - двойка елени са забелязани на плаж в Северна Финландия. 

Горещините, преминали през Централна и Западна Европа, мигрираха на север, носейки почти тропически температури на Скандинавския полуостров. Властите издадоха предупреждения за високите температури, приканвайки хората да стоят на закрито ако е възможно и да пият много течности. Но не само хората са засегнати от високите температури. 

Във Финландия властите предупреждават мотористите да внимават за лосове, които пресичат повече пътища от обичайното, в опитите си да намерят вода, за да утолят жаждата си. Вестник Helsingin Sanomat съобщава наскоро за елени "чакащи на опашка пред социалната служба", когато група елени застават на сянка пред сградата в лапландското село Инари.

Но без съмнение най-интересната гледка са два елена, потърсили убежище от горещината на плаж в Лапландия - най-северният регион на Финландия, известен с коледния си дух и елените. 

"Много хора снимаха, което изобщо не смущаваше животните. Деца си играеха наоколо, което също не ги притесняваше", споделя Джоана Коивисто (Johanna Koivisto), която снима отпочиващите елени. 

 Джоана Коивисто не е твърде изненадана да види елени на плажа - те вече са честа гледка при покачването на температурите във Финландия. На плажа е било около 28°C.

Средно годишните температури във Финландия са се покачили с 2,3°C от прединдустриалните времена насам. Затоплянето е най-голямо в началото на зимата, почти 5 °C, но летните температури са по-тежки за понасяне от животните. Месец юли 2018 г. във Финландия е достигнал най-високите измерени температури за всички времена, които Финландският метеорологичен институт някога е отчитал от началото на измерванията от 1838 г., а юли 2019 г. е също толкова горещ. 

Юлските температури във Финландия са средно 13 до 17°C, но надминават и 30°C в някои части при топлинни вълни. В най-северната община Утсиоки, на Север от Арктическия кръг, са отчетени рекордните 33,3°C през юли 2018 г.

Що се отнася до елените, тези, които са стигнали до плажа са били от късметлиите. Климатичните промени, пред които е изправен светът са опустошителни за популациите на елените и повече от 50% от тях за загинали в последните десетилетия. Елените в Лапландия, както и тези в целия Арктически регион се справят много трудно с високите температури.

Източник: ZMEscience - It’s so hot in Finland’s Lapland the reindeer have hit the beach

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !