И мъжете имат цикъл

Георги Гърков Последна промяна на 17 ноември 2016 в 11:42 13438 0

Мъжете преминават през хормонални цикли. Това е добре известно за науката.

Нивата им на тестостерон се покачват на сутринта - може би в синхрон с циркадните ритми, и постепенно намаляват до края на деня - макар че физическите упражнения може да предизвикат краткотрайни покачвания.

Това, което остава на науката да покаже, е дали нивата на хормоните се променят с минаването на различните седмици и месеци - както при жените.

Някои изследователи смятат, че мъжките хормони варират през сезоните. Изследване от 2003 г. установява, че нивата на тестостерон при мъжете от един норвежки град спадат през лятото и са най-високи към късната есен. Проучване, обхващащо датски мъже, открива сходни сезонни вариации.

Ако тези ритми се окажат действителни, те може да са свързани с излагането на слънце, тренировки през лятото или качване на тегло през зимата. Изследвания, проведени в Сан Диего и Бостън, обаче не успяват да повторят резултатите от скандинавските изследвания. В анализ от 2012 г. екип от уролози от колежа по медицина Байлър (Baylor College of Medicine) стига до заключението, че съществуват известни доказателства в подкрепа на идеята за сезонни цикли. Учените обаче предупреждават, че все още са необходими допълнителни проучвания.

Ендокринологът Питър Селек (Peter Selec) от университета Комениус (Comenius University) в Словакия също вярва, че мъжете притежават месечен хормонален цикъл.

През 2002 г. той публикува изследване, което показва, че както при жените, така и при мъжете се наблюдават месечни изменения в нивата на тестостерона в съчетание с фазите на Луната.

Проби, взети от слюнката на мъжете, демонстрират най-високи нива на 18-тия ден от 30-дневен цикъл. Откритията на Селек не са все още репликирани или приети в полето, но той остава убеден.

"Прерових литературата за негативни резултати, но не открих нищо.", коментира той пред Popular Science.

Селек добавя също така, че ако жените не кървяха, изследователската общност вероятно щеше да бъде скиптично строена и спрямо техните месечни цикли.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !