Яденето на зеленчуци не предпазва от сърдечно-съдови заболявания, установява мащабно проучване

Ваня Милева Последна промяна на 24 февруари 2022 в 00:00 5856 0

Кредит: Max Pixel

Мащабно проучване установява, че яденето на зеленчуци не предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Предишните проучвания, потвърждаващи защината роля на зеленчуците срещу сърдечно-съдовите заболявания, може да не са коригирали достатъчно за объркващи социално-икономически фактори и фактори на начина на живот, предполага нов анализ.

Достатъчният прием на зеленчуци е важен за поддържане на балансирана диета и избягване на широк спектър от заболявания. Но може ли диета, богата на зеленчуци, да намали и риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ)? За съжаление, изследователи от Деепартамента по обществено здраве в Университета в Оксфорд, Нуфийлд, Китайския университет в Хонг Конг и Университета в Бристол не откриват доказателства за това.

Това, че консумацията на зеленчуци може да намали риска от ССЗ, на пръв поглед може да изглежда правдоподобно, тъй като техните съставки като каротеноиди и алфа-токоферол имат свойства, които могат да предпазват от ССЗ. Но досега доказателствата от предишни проучвания за цялостния ефект от консумацията на зеленчуци върху ССЗ са непоследователни.

Сега новите резултати от мащабно ново проучване, публикувано в Frontiers in Nutrition, показват, че по-високата консумация на варени или сурови зеленчуци е малко вероятно да повлияе на риска от ССЗ. Те също така обясняват как объркващите фактори биха могли да обяснят предишните фалшиви, положителни резултати.

„Британската биобанка (UK Biobank) е мащабно проспективно проучване за това как генетиката и околната среда допринасят за развитието на най-често срещаните и животозастрашаващи заболявания. Тук използваме големия размер на извадката на UK Biobank, дългосрочното проследяване и подробната информация за социалните фактори и факторите на начина на живот, за да оценим надеждно връзката на приема на зеленчуци с риска от последващи ССЗ“, обяснява проф. Наоми Алън (Naomi Allen), главен учен на UK Biobank и съавтор на изследването.

UK Biobank следи здравето на половин милион възрастни във Великобритания като се свързва с техните здравни досиета. При записването им през 2006-2010 г. тези доброволци са били интервюирани за тяхната диета, начин на живот, медицинска и репродуктивна история и други фактори.

Изследователите са използвали отговорите при записа на 399 586 участници (от които 4,5% са развили ССЗ) за въпроси относно тяхната средна дневна консумация на сурови спрямо варени зеленчуци. Те анализират връзката с риска от хоспитализация или смърт от инфаркт на миокарда, инсулт или тежко ССЗ. Изследователите контролират широк спектър от възможни объркващи фактори, включително социално-икономически статус, физическа активност и други хранителни фактори.

Най-важното е, че изследователите също така оценяват потенциалната роля на „остатъчното объркване“, тоест дали неизвестни допълнителни фактори или неточно измерване на известни фактори могат да доведат до фалшива статистическа връзка между риска от ССЗ и консумацията на зеленчуци.

Средният дневен прием на общо зеленчуци, сурови зеленчуци и варени зеленчуци е 5,0, 2,3 и 2,8 супени лъжици на човек. Рискът от смърт от ССЗ е с около 15% по-нисък за тези с най-висок прием в сравнение с най-ниския прием на зеленчуци. Но този привиден ефект е значително отслабен, когато се вземат предвид възможните социално-икономически, хранителни и свързани със здравето и лекарствата объркващи фактори. Контролирането на тези фактори намалява прогнозната статистическа сила на приема на зеленчуци върху ССЗ с над 80%, което предполага, че по-точните мерки на тези объркващи фактори биха обяснили всеки остатъчен ефект от приема на зеленчуци.

„Нашето голямо проучване не намери доказателства за защитен ефект на приема на зеленчуци върху появата на ССЗ. Вместо това, нашите анализи показват, че привидно защитният ефект на приема на зеленчуци срещу риска от ССЗ е много вероятно да се дължи на пристрастия от остатъчните объркващи фактори, свързани с различията в социално-икономическата ситуация и начина на живот", обяснява д-р Ци Фън (Qi Feng), изследовател от отдела по здравеопазване на населението в Оксфордския университет, Нуфийлд, и водещ автор на изследването.

Фън и колегите му предполагат, че бъдещите проучвания трябва допълнително да оценяват дали определени видове зеленчуци или методът им на приготвяне могат да повлияят на риска от ССЗ.

„Това е важно проучване с последици за разбирането на хранителните причини за ССЗ и тежестта на ССЗ, която обикновено се приписва на ниския прием на зеленчуци. Въпреки това, балансираната диета и поддържането на здравословно тегло остават важна част от поддържането на добро здраве и намаляване на риска от сериозни заболявания, включително някои видове рак. Широко се препоръчва всеки ден да се ядат поне пет порции от различни плодове и зеленчуци", заключава съавторът д-р Бен Лейси (Ben Lacey), доцент в катедрата в Оксфордския университет.

Справка: Qi Feng et al, Raw and Cooked Vegetable Consumption and Risk of Cardiovascular Disease: A Study of 400,000 Adults in UK Biobank, Frontiers in Nutrition (2022). DOI: 10.3389/fnut.2022.831470

Източник: Eating vegetables does not protect against cardiovascular disease, finds large-scale study
Frontiers

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !