Японската космическа агенция: Няма надежда за рентгеновия сателит Хитоми

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 април 2016 в 14:40 4198 0

Кредит JAXA

Хитоми

Японската космическа агенция JAXA съобщи, че спира опитите си да възстанови контакт с рентгеновия сателит Хитоми (на японски "око", наричан по-рано Astro-H). Той не може да бъде спасен.

От 26 март няма комуникация с японския рентгенов сателит Хитоми, който стартира на 17 февруари.

Учените се надяваха да го използват за изучаване на свръхмасивните черни дупки. Но японската агенция трябва да се откаже от струващия $ 273 милиона сателит.

За съжаление, на базата на строго техническо разследване, JAXA заключи:

  1. Повечето от нашите анализи, включително компютърни симулации потвърдиха, че е много вероятно и двата панела на слънчевите батерииса се откъснали от основите си, където са уязвими.
  2. Първоначално, ние имахме някои надежди за възстановяване на комуникацията с АСТРО-H, тъй като решихме, че получаваме сигнали от АСТРО-H на три пъти след първото прекратяване на връзката. Но трябва да се заключи, че получените сигнали не са от АСТРО-H поради разликите в честотите, което бе установено след проучване.

JAXA изпраща своята дълбока благодарност към всички чуждестранни и местни организации, всички, които се опитваха да установят статута на АСТРО-Н чрез наземни наблюдения и други средства.

Това се казва в прессъобщението на JAXA.

Накратко, край на историята Хитоми.

За съжаление.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !