Японски учени напечатаха с 3D принтер лабораторно отгледан стек от деликатесното месо вагю

Това е вкусна матрица от мазнини, мускули и кръвоносни съдове

Ваня Милева Последна промяна на 27 август 2021 в 00:01 12981 0

Кредит: Holy Grail Steak Co

Мнозина от любителите на месото смятат за най-добри говеждите стекове вагю от порода от японския град Кобе. Става въпрос за гурме продукт поради високата му цена и обработката, на която е подложен продуктът. То има светлочервен цвят с разпръснати жилки от мазнини, които му придават особения вкус след готвене.

Затова не е изненадващо, че след глобалния прогрес на технологиите за производство на „месо от епруветка“, японските учени първо получиха този вид мраморно говеждо на биопринтер.

Лабораторно вагю

Учени от Университета в Осака са успели да отпечатат стек, отгледан в лаборатория, който според тях много прилича на продукта, произведен от световноизвестните породи говеда вагю - екологично съобразена и устойчива алтернатива на истинския деликатес.

Екипът събира два вида стволови клетки от крави вагю, инкубира ги и след това ги превърна в мускулни, мастни и кръвоносни клетки, както е описано подробно в нов документ, публикуван в списанието Nature Communications.

Крайният продукт е триизмерен стек, с размери пет на 10 милиметра, стек с високо съдържание на мазнини, включващ сложната мраморна структура на говеждото месо вагю.

„Използвайки хистологичната структура на говеждото месо вагю като план, ние разработихме метод за 3D печат, който може да произведе по поръчка сложни структури, като мускулни влакна, мазнини и кръвоносни съдове“, разказва водещият автор Донг-Хи Канг (Dong-Hee Kang).

Схема на структурирано говеждо месо вагю чрез „3D печат kintaro-ame технология“. Кредит: Osaka University

„Подобрявайки тази технология, ще бъде възможно не само да се възпроизведат сложни месни структури, като красивото говеждо месо вагю, но и да се направят фини корекции в мазнините и мускулните компоненти“, отбелязва водещият автор Мичия Мацусаки (Michiya Matsusaki).

Индустрията за лабораторно отгледано месо започва да се превръща в пълноправно търговско предприятие, като през юни в Израел отваря врати първият в света месокомбинат за лабораторно отгледано месо.

Всъщност изследователите от Университета в Осака не са единствени в желанието си да разработят лабораторно вагю. Orbillion Bio, стартъп компания от Силициевата долина, наскоро демонстрира подобни екзотични меса, включително месо от вагю и лосове.

Предимствата на отглеждането на месо в лаборатория са значителни: не само, че заобикаля опасенията за жестокост към животни и потенциално влияе далеч по-малко върху околната среда, но клиентите биха могли да поръчват месо, което перфектно отразява техните лични предпочитания.

Справка: Kang, DH., Louis, F., Liu, H. et al. Engineered whole cut meat-like tissue by the assembly of cell fibers using tendon-gel integrated bioprinting. Nat Commun 12, 5059 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-25236-9

Източник:  Raising the steaks: First 3D-bioprinted structured Wagyu beef-like meat unveiled, Osaka University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !