07 август 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ярките петна на планетата-джудже Церера са вероятно езера

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 юли 2016 в 13:14 23520
Странната Церера. Снимка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

Нови данни от мисията Dawn на НАСА показват, че загадъчната светла област в кратера на Occator на планетата-джудже Церера, може да се обясни с хидротермална дейност, а именно с наличието на солени езера, съобщава сайтът на НАСА.

Изследването е публикувано в списание Nature Geoscience.

Церера е най-малката позната планета-джудже в Слънчевата система с диаметър 932 км и единствената, която се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Открита е на 1 януари 1801 г. от италианския астроном Джузепе Пиаци като по това време е считана за планета. Наречена е Церера, на името на римската богиня на плодородието и брака, отъждествявана с гръцката Деметра. По-късно получава статут на планета-джудже, заедно с Плутон.

Най-голямата загадка на Церера са нейните ярко бели петна, като най-голямото е разположено в кратера Occator. Новото изследване на специалисти на НАСА показва, че тази област има най-високата концентрация на карбонатни минерали, наблюдавана извън Земята.

Авторите заключават, че в тази област има значително количество натриев карбонат. На Земята тези соли се отлагат в хидротермални условия. Те се издигат на повърхността вероятно поради високата температура в недрата на планетата, а след това замръзват на повърхността на планетата-джудже.

Кратерът Occator е с диаметър 92 км, а централна калдера е широка 10 км. Тази снимка със засилени цветове подчертава фините цветови разлики по повърхността Церера. Източник: НАСА / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI / LPI

Активен свят

Съставът на солите, намерени в светлите петна на кратера Occator на Церера предполага, че се образуват с помощта на течна вода, която замръзва, но може и да остане течна, смесена със соли, защото разтворените соли понижават точката на замръзване. Да си припомним, че вода, смесена с различни соли се предполага, че тече на повърхността на Марс. (вж "Солената вода на Марс"). На Церера тази течна вода се явява под повърхността на планетата-джудже, където може да е по-топло или се разтопява на мястото на удара, образувал кратера Occator.

"Съставът, който открихме подсказва, че течна вода е присъствала в близкото минало под повърхността на Церера", - обяснява Мария Кристина де Санктис (Maria Cristina De Sanctis), водещ автор и изследовател в Института за космическа астрофизика и планетология в Националния институт за астрофизика в Рим, разказва Space.com.

Центърът на кратера Occator е най-ярката област на планетата-джудже. Изгледът с добавена перспектива показва нови данни за това образувание - в червено е означено високо съдържание на карбонати, а в сиво - ниско съдържание.
Източник: НАСА / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / ASI / INAF

Съдържанието на солите в светлите петна на Церера е предимно натриев карбонат, сол, съдържаща въглерод. На Земята обикновено се образува като водата се изпарява от езера или горещи извори. Съединението е открито извън Земята само в гейзерите, издигащи се от ледения спътник на Сатурн Енцелад.

Екипът на дe Санктис публикува миналата година статия в Nature Geoscience, в която съобщи, че повърхността на Церера съдържа амонячни филосиликати или глини, съдържащи амоняк. Тъй като амонякът е в изобилие във външната Слънчева система, тази констатация въведе идеята, че Церера може да се е образувала в близост до орбитата на Нептун и по-късно да е мигрирала навътре. Друга хипотеза твърди, че Церера може да се е образувала близо до сегашната си позиция между Марс и Юпитер, но с материал, натрупан от външната Слънчева система. Съставът на подземен слой на планетата, според учените, се състои от воден лед 30-40% и от силикатни скали с хидратни соли и клатрати - 60-70%.

Станция Dawn стартира на 27 септември 2007 г. и е в орбита около Церера от 6 март 2015. През това време, устройството изпрати голямо количество данни от планетата-джудже, като най-силно привлякоха вниманието снимките на загадъчните светли петна по повърхността на астероида. Предположението, че тези области се състоят от соли се появи през последната година.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.