Ярко огнено кълбо озари небето над Финикс (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 ноември 2017 в 11:24 4704 0

Камерите на американския град Феникс заснеха падането на метеор.

Видеоклипът е публикуван в канадския канал Weather Network. Огненото кълбо освети града за няколко секунди, след което загасна. 

Обектът е забелязан от много хора в района, съобщават се и за наблюдения от Аризона и околните щати, включително Калифорния, Невада, Юта и Ню Мексико.

Тази седмица има няколко източника на метеорна активност. В периода между 14 и 15 ноември е съобщено за четири основни наблюдения във Франция и Германия и две в САЩ.

Някои предполагат, че метеорният поток Тауриди, който достигна пика си миналия уикенд, може да е виновен. Но експертите твърдят, че за този метеор в Аризона не е така.

Анализът на специалистите от Института по астрофизика в Потсдам показва, че събитията, случили се в Аризона и Франция не може да бъдат свързани с Тауридите - в случая в Аризона обектът се движи от северозапад към югоизток, докато френското събитие е от североизток към югозапад.

Вместо това, огненото кълбо в Аризона може би идва от един от другите многобройни източници на метеори.

Метеорният поток Леониди, например, ще достигне своя връх през този уикенда и е активен от началото на месеца.

Метеорите изгарят, когато навлязат в плътните слоеве на земната атмосфера с огромна скорост. Оцелелият паднал на земята обект се нарича метеорит.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !