Яжте плодове и зеленчуци - те намаляват кръвното налягане

Антония Петрова Последна промяна на 11 април 2017 в 11:01 3889 0

Снимка: Peggy Greb, U.S. Department of Agriculture

Консумирането на плодове и зеленчуци, освен всички други ползи, се оказва, че спомага и за намаляване на кръвното налягане. Това сочи ново проучване на учени от Университета в Южна Калифорния, които са открили връзка между увеличаването на калия в ежедневното меню и по-ниското кръвно налягане.

Богати на калий храни като картофи, авокадо, спанак, боб, банани, дори кафе, могат да се окажат ключът към понижаването на кръвното налягане, според Алиша Макдона (Alicia McDonough), професор по клетъчна и невробиология в Keck School of Medicine към Университета в Южна Калифорния (USC).

Проучването е публикувано в American Journal of Physiology – Endocrinology And Metabolism.

Източник: Pixabay

Хипертензията е глобален проблем, който засяга над 1 милиард хора по света. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че тя е отговорна за най-малко 51% от смъртните случаи при удар и 45% от случаите при сърдечни болести.

"Намаляването на поглъщания натрий е добре познат начин за снижаване на кръвното, но доказателствата сега сочат, че увеличаване на калия може да има еднакво важен ефект върху хипертензията", отбелява Макдона пред Scence Daily. 

Тя започва своето проучване като преглежда последните данни, взети от гризачи, които илюстрират ефектите на калия върху кръвното налягане. Макдона и нейният екип откриват, че увеличаването на неговото количество кара бъбреците да отделят повече вода и сол, което понижава кръвното. След това анализира същия ефект върху хората, като получава подобни резултати. 

Проучването е насочено главно към хората от Запада, чийто дневен хранителен режим е с високи стойности на натрий и с ниски на калий, което увеличава възможностите за увеличаване на кръвното. За да се контрабалансира това, хората трябва да ядат повече богати на калий храни - особено плодове и зеленчуци.

Увеличаването на приема на калий обаче ще изисква съзнателно усилие. Макдона обяснява, че ранните ни предшественици са имали хранителен режим богат на плодове, корени, зеленчуци, бобови и зърнени растения (всички богати на калий и много ниски на натрий). В резултат хората са еволюирали да желаят натрия, но не и калия. Съвременният хранителен режим обаче се е променил драстично оттогава - обработените храни са пълни със сол, за да задоволят ненаситната жажда на хората за натрий, а в същото време тези храни са с необичайно ниско съдържание на калий.

Но какво количество плодове и зеленчуци е достатъчно, за да се понижи високо кръвно налягане? Макдона сочи доклад на американския Институт по медицина от 2004 г., в който се препоръчва приемът при възрастните да бъде най-малко 4,7 грама калий на ден - това е еквивалент на изяждането на една купа и половина черен боб, например, или голяма порция спанак. Банани, сини сливи, стафиди и кисело мляко са други източници на калий.

Макдона препоръчва развиване на държавни политики за увеличаване на приема на калий от растителни източници и прибавянето на калиево съдържание към стоките. През 2009-2010 г. средният прием на калий в населението на САЩ над 2 години е бил 2,6 грама на ден.

Намаляването на кръвното налягане е поредната полза, която се прибавя към дългия списък от ползи от консумирането на плодове и зеленчуци. Колкото повече се консумират на ден, толкова са по-ниски шансовете за развиване на сърдечно-съдови болести. Диета, богата на плодове и зеленчуци намалява директно кръвното налягане, а редица изследвания отдавна са доказали, че тя защитава и тялото от развиване на диабет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !