ЮНЕСКО се събира по въпросите на културното наследство

В 29 доклада ще бъдат разгледани нови кандидатури за включване в списъка на организацията

Катя Димитрова Последна промяна на 09 юли 2016 в 16:00 3001 0

Кредит unesco

Представителите на културната агенция ЮНЕСКО се събират тази неделя в турския град Истанбул, за да направят преглед на най-новите кандидати за престижния списък на Световното наследство. Сред кандидатурите са вкаменелости на 350 милиона години и творби френско-швейцарския архитект Льо Корбюзие.

След атентата на истанбулското летище „Ататюрк“ на 28-ми юни, отнел живота на над 40 души, срещата ще се проведе при засилени мерки за сигурност. Тя ще продължи 11 дни, като в програмата ѝ са заложени общо 40 панела.

По думите на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, кръвопролитията през последните месеци пряко застрашават бъдещето на културните паметници. Тя дава пример с взрива край древния храм Набу в Иран по-рано тази година. През 2012 г. пък в Мали джихадисти взривиха девет мавзолия и част от известната Сиди Яхия джамия Тимбукту.

Комитетът за световното наследство, съставен от представители на 21 държави, тази година ще разгледа 29 досиета.

В тези доклади се срещат наситените с древно изкуство пещери Zuojiang Huashan в Китай, долмените на Антекера в Испания и неандерталските пещери в Гибралтар. Сред най-впечатляващите природни обекти в процес на разглеждане са Loot Desert в Иран и архипелага Revillagigedo в Мексико.

До момента списъкът на Световното културно наследство на ЮНЕСКО включва 1031 обекта в 163 страни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !