ЮНЕСКО ще включи Големия коралов риф в списъка на застрашените обекти

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 февруари 2015 в 11:00 5493 0

Ако Австралия не предприеме действия, ЮНЕСКО ще включи Големия коралов риф в списъка на застрашените обекти от световното наследство. Големият бариерен риф, който се намира до североизточния бряг на Австралия, е под заплаха от изчезване. Този природен шедьовър е най-голямото творение на живи същества и е местообитание на хиляди видове морски създания.

Големият бариерен риф е обявен за световно наследство от ЮНЕСКО през 1981 г., но през последните 30 години е загубил половината от коралите си и разрушението му се е ускорило драматично.

Научната общност изтъква три фактора, които влияят отрицателно върху състоянието на това съкровище на природата:

За да избегне санкциите, Австралия обяви забрана за изхвърлянето на отпадъците от тралене в морския парк около кораловия риф.  Траленето е широко практикувано в тази област, богата на природни ресурси:газ, въглища, желязо, уран и др. Този процес, свързан със задълбаване на морското дъно, улеснява подхода на транспортните кораби към австралийските пристанища.

Крайбрежието на Куинсланд, покрай което се простира Големия бариерен риф, има обширни плантации от банани, ананас, папая, захарна тръстика. Като следствие е открита значителна концентрация на пестициди в най-обшираната част на кораловия риф.

Австралия би трябвало да предприеме мерки и за намаляване на популацията на морската звезда акантастер, трънен венец (Acanthaster planci), която се храни с корали. Това безгръбначно е отговорно за 42% от деградацията на рифа.

Acanthaster planci

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !