Юпитер разкрива тайните на Земята

Много е вероятно това да е първата планета, появила се след образуването на Слънцето

Катя Димитрова Последна промяна на 11 юли 2016 в 15:00 6041 0

Кредит NASA

Епохалният успех на мисията Джуно (Junо) e вече факт. Преди по-малко от седмица космическият кораб на НАСА достигна орбита на Юпитер и постави началото на проучване, което може да промени това, което знаем за космоса.

През далечната 1610 г. Галилео пръв насочва своя телескоп към небето и открива, че Юпитер не е просто светъл лъч в нощното небе – това е една огромна цветна планета. За времето си това откритие е революционно, защото то показва, че нашата планета не е центърът на Вселената, разказва Кенет Хикс (Kenneth Hicks), професор по физика и астрономия в университета в Охайо, цитиран от Columbus dispatch.

Днес ние знаем, че Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система. Тя е 300 пъти по-масивна от Земята, въпреки че по-голямата част от състава ѝ са водород и хелий. Много е вероятно това да е първата планета, появила се след образуването на Слънцето, поела по-голямата част от останалата газ на системата ни.

Смята се, че ако Юпитер беше малко по-голяма, би се превърнала в слънце. Основната разлика между планетата и Слънцето е масата.

Има много неща, които не знаем за тази планета. Тъй като небесното тяло е обвито в облаци, е мистерия какво се случва по-надолу. Например, има ли Юпитер скално ядро? Ако е така, колко е голямо?

В римската митология, Juno (Юнона) е съпругата на главния бог Юпитер. Според легендата, Юпитер се превръща в тъмен облак, когато върши своите тайни дела и пакости, но жена му е единствената, която може да види всичко през тази маска. Чудесна алегория, нали? Това без съмнение е идеалното име за космически кораб, който ще надникне през облаците на газовия гигант, за да разберем какво всъщност става под тях.

Ако една космическа сонда бъде пусната в орбита около Юпитер, чувствителната ѝ електроника ще се повреди непоправимо. За да се избегне тази опасност, Juno се поставя в силно елиптична орбита, която избягва повечето от радиацията.

Целта на на Juno е да се разбере произхода на Юпитер. Ако това е една от първите планети, тя държи ключа към формирането на Слънчевата система.

За скептиците, които не осъзнават колко мащабен е успехът на НАСА, е важно да се знае, че учените не гледат на тази планета като на отделно небесно тяло. И тя не е. Защото всичко, което се намери в основата на Юпитер, ще ни даде много информация за възникването на Слънчеата система, Земята и живота на нашата планета. Не е за подценяване, нали?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !