07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Иън Джаксън: Алтернативната медицина и бедността водят до бракониерство

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 май 2019 в 00:54 23270
Снимка: Георги Гърков

Търговията с диви животни е довела до смъртта на повече от 7000 носорога и 200 000 слона за последните десет години.

С тези статистики откри лекцията си Иън Джаксън — консервационен директор на WWF България, на Софийския фестивал на науката тази година.

Бракониерството не се преследва достатъчно сурово от правораздавателните органи, а последиците от него силно се подценяват. Анализи разкриват, че загубите за икономиката на отделните страни възлизат на десетки милиарди долари всяка година, а има и отрицателни ефекти върху икономическите им отрасли.

Но тук не става дума просто за екологичен или икономически проблем. От навлизането на бракониерството в африканските страни през началото на 20 век води началото си и една от най-коварните болести на нашето съвремие — СПИН.

Принудителният труд и суровите наказания за всяко провинение — като например рязането на ръце, подтикват мнозина да избягат от родните си домове и да потърсят убежище в горите. Препитанието им там включвало маймунско месо — част от което се оказало заразено, обясни журналистката Мария Чернева преди началото на лекцията.

В убийството и търгуването на защитени видове е замесена разнообразна и голяма мрежа от хора. Сред тях се срещат елитни кръгове, терористични групировки, алтернативни лечители и хора, останали без родна земя и препитание.

Акцент в лекцията беше поставен върху лова на слоновете и носорозите в Африка. Убийството на един слон всъщност не е лесна работа. Големите размери и стабилната костна структура правят тези животни силно устойчиви на куршуми или други наранявания. За да се сдобият с костите им, на бракониерите се налага продължително стрелят по тях и да ги преследват с километри. При преследванията се вдига много шум и се оставят много следи, които бързо привличат вниманието на рейнджърите. За да не бъдат хванати, бракониерите е възможно да започнат с рязането на костите, докато животните са още живи.

Опитите на рейнджърите да се намесят обаче е силно вероятно да завършат със смърт — включително ако откажат подкуп. За последните 10 години са били убити над 1000 рейнджъри, като 80% от убийствата са извършени от комерсиални бракониери и въоръжени милиции.

Те са в силно неизгодна позиция — не разполагат с ефективни или съвременни оръжия, недохранени са и имат много ниско заплащане, уточни Джаксън.

Освен традиционно преследваните животни — като носорози, слонове или тигри, много други видове са застрашени от дейността на бракониерите. Сред тях попадат акулите, човекоподобните маймуни, панголините, коралите, костенурките, гущерите и др.

Според данни от анализи всяка минута се унищожават тропически гори, равняващи се на 43 големи футболни игрища, а популациите от диви животни са намалели с 60% от 1970-та година насам.

Тези и подобни обстоятелства носят на Джаксън ценен урок, който избира да си припомня, когато пътува:

"Никога няма да можеш да посетиш същото място повторно".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.