Ибупрофен може да причини сърдечна недостатъчност

Причината е високото съдържание на натрий в медикамента

Катя Димитрова Последна промяна на 16 юли 2016 в 17:00 5298 0

Кредит American Heart Association

Широко разпространеният медикамент Ибупрофен може да предизвика сърдечна недостатъчност или да влоши нейните симптоми при вече болни пациенти, предупреждава Американската сърдечна асоциация.

Такива съмнения има отдавна, но за първи път организацията излиза с официално научно становище по проблема.

Според доклада на АСА, нестероидните противовъзпалителни лекарства може да предизвикат сърдечна недостатъчност, като водят до задържане на натрий и течности и така да направят ефектът от диуретичните лекарства за регулиране на кръвното налягането по-слаб.

Докладът предупреждава пациенти и лекари за правилно координиране на тези лекарства, така че да се намали опасността от предозиране с натрий. Сърдечната асоциация посочва и необходимостта от засилено внимание на други лекарства или хранителни добавки, които също имат високо съдържание на химичния елемент.

Много добавки, използвани в алтернативната медицина, също могат да бъдат опасни за пациенти с болно сърце. Това важи особено за продуктите, съдържащи ефедрин, който повишава кръвното налягане, както и за суплементи с жълт кантарион, женшен, глог и зелен чай.

Доцент Робърт Пейдж (Robert Page) от университета в Колорадо напомня, че пациентите трябва внимателно да четат етикетите на храните и лекарствените продукти за съдържание на натрий.

Сърдечната недостатъчност засяга около 900 000 души само в Обединеното кралство и обикновено се случва, когато сърцето е твърде слабо, за да изпомпва достатъчно кръв в тялото.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !