Идентифицирана е нова причина за образуването на кръвни съсиреци при COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 04 ноември 2020 в 00:01 6987 0

Ново проучване разкрива, че COVID-19 задейства производството на антитела, причиняващи съсиреци при хора, хоспитализирани с болестта. Кредит: Stephanie King/ Michigan Medicine

Кръвните съсиреци продължават да опустошават пациентите с тежка инфекция на COVID-19 и ново проучване обяснява какво може да ги предизвика при половината от пациентите.

Виновникът е автоимунно антитяло, което циркулира в кръвта, атакува клетките и предизвиква съсиреци в артериите, вените и капилярите. Кръвните съсиреци могат да причинят животозастрашаващи събития като инсулти. И при COVID-19 микроскопичните съсиреци могат да ограничат притока на кръв в белите дробове, влошавайки обмена на кислород.

Извън новата коронавирусна инфекция тези антитела, причиняващи съсиреци, обикновено се наблюдават при пациенти, които имат автоимунно заболяване антифосфолипиден синдром. Връзката между автоантителата и COVID-19 е неочаквана, коментира съавторът на доклада д-р Йоген Канти (Yogen Kanthi), асистент в Мичиганския център по сърдечно-съдови заболявания  и изследовател от Националния институт по здравеопазване на сърцето, белия дроб и кръвта.

„При пациенти с COVID-19 ние продължаваме да виждаме неумолим, самоусилващ се цикъл на възпаление и съсирване в организма“, разказва Канти. "Сега научаваме, че автоантителата могат да бъдат виновник в този цикъл на съсирване и възпаление, което прави хората, които вече се борят, още по-зле."

„Някои от най-лошите съсирвания, които някога сме виждали“.

Съавторът на автор, д-р Джейсън Найт (Jason Knight,), доктор по медицина, ревматолог в Мичиганския медицински център, от години изучава антифосфолипидния синдром.

„Половината от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, бяха положителни за поне едно от автоантителата, което бе голяма изненада“, коментира Найт, освен това и доцент по вътрешни болести и водещ експерт по заболявания, причинени от автоантитела.

В новата публикация в Science Translational Medicine авторите разкриват, че около половината от пациентите, които са били тежко болни от COVID-19, показват комбинация от високи нива както на опасните антитела, така и на суперактивираните неутрофили, които са разрушителни, експлодиращи бели кръвни клетки. През април екипът първи съобщава, че пациентите, хоспитализирани с тежък COVID-19, имат по-високи нива на неутрофилни извънклетъчни капани в кръвта си.

За да научат повече, авторите изследват експлозивните неутрофили и антителата с COVID-19 в моделни мишки, за да разберат доколко това може да е опасната комбинация за образуване на съсиреци.

"Антителата от пациенти с активна инфекция на COVID-19 създават поразително количество съсирване при животните - едни от най-лошите съсирвания, които сме виждали", разказва Канти. "Открихме нов механизъм, чрез който пациентите с COVID-19 могат да развият кръвни съсиреци."

Изследователите смятат, че тези открития все още не са готови за клинична практика, но добавят нова перспектива към солидното изследване на тромбозата и възпалението при пациенти с COVID-19.

Екипът сега иска да разбере дали тежко болните пациенти с високи нива на тези антитела биха имали по-добри резултати, ако антителата бъдат блокирани или премахнати.

Ако е така, това може да оправдае агресивно лечение като плазмафереза, което често се използва при тежки автоимунни заболявания, обяснява водещият автор Ю (Рей) Дзуо (Yu (Ray) Zuo). Включва източване на кръвта чрез интравенозна инфузия, филтриране и заместване с прясна плазма, която не съдържа тези антитела, свързани с кръвните съсиреци.

„Знаем, че хората с най-високи нива на автоантитела се справят по-зле с дихателната функция и антителата са причинявали възпаление дори в здрави клетки“, отбелязва Дзуо, асистент по вътрешни болести и ревматолог в Мичиганския медицински център.

"Все още не знаем какво задейства организма да произвежда тези антитела, така че следващата стъпка ще бъде допълнително изследване за идентифициране на задействащите фактори и целите на антителата", добавя Найт.

Тези открития повдигат нови въпроси, свързани с използването на реконвалесцентна плазма като възможно лечение на COVID-19, но екипът смята, че са необходими повече изследвания, за да се проучи тази терапия.

"Сега разследваме колко дълго тези антитела остават в обращение след възстановяване от новия коронавирус", разказва Найт.

Понастоящем изследователите провеждат рандомизирано клинично изпитване, наречено DICER, което тества добре известно средство против съсирване, дипиридамол, при пациенти с COVID-19, за да определи дали е по-ефективно от плацебо за намаляване на прекомерните кръвни съсиреци .

"Дипиридамолът е старо лекарство, което е безопасно, евтино и мащабируемо", разказва Канти. "FDA го одобри преди 20 години за предотвратяване на съсирването, но едва наскоро открихме потенциала му да блокира този специфичен вид възпаление, което се появява при COVID."

Справка: Clot-Promoting Autoantibodies May Explain Blood Clotting Observed in Some Patients With Severe Cases of COVID-19, Science Translational Medicine (2020). stm.sciencemag.org/lookup/doi/ … scitranslmed.abd3876

Източник: New cause of COVID-19 blood clots identified, University of Michigan

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !