Идентифицирана е за първи път ларвата на гигантската риба луна и е невероятно очарователна (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 декември 2021 в 10:56 11653 0

Кредит: Kerryn Parkinson

Гигантската риба луна Mola alexandrini пази малка тайна. Нейната ларва досега бе загадка за океанолозите, но благодарение на обединените усилия на учени от Австралия и Нова Зеландия най-накрая е разкрит ранният етап на живот на една от най-големите риби в света.

Ларвата на гигантската риба луна е нелепо малка и прилича на нещо между курабийка и снежинка. Откритието е обявено от Австралийския музей, чиито колекции са неразделна част от изследването.

Тази риба е един от трите вида Mola, които обитават австралийските води и може да се сравни по тегло само с нейния сродник, океанската риба луна, известна още като Mola mola. Може да нарасне до повече от 3 метра и да тежи над 2000 килограма. Тя прекарва живота си, движейки се между океанските дълбини и водната повърхност, където може да бъде намерена да се припича на една страна, за да се нагрее от слънцето и да бъде обезпаразитирана от чайките.

Женските риба луна държат рекорда за най-висока потенциална плодовитост от всички гръбначни животни, като възрастната Mola mola може да има 300 милиона яйцеклетки. Като се има предвид огромната им овулационна продукция, учените са озадачени защо техните яйца никога не са откривани в дивата природа и защо наблюденията на ларвите им са толкова малко.

За да улесни нещата ихтиологът д-р Мариан Ниегар (Marianne Nyegaard) от Музея в Окланд решава да потърси отговора в запазените музейни екземпляри, вместо да се опитва да намери ларвата в открития океан. Ниегар работи с учени от Австралийския музей (AM), Керин Паркинсън (Kerryn Parkinson) и Андрю Кинг (Andrew King), за да прегледа колекциите в търсене на вероятен кандидат. Ларвата на рибата луна за съжаление рядко прилича на възрастната си форма, което прави идентифицирането на конкретен вид още по-трудно.

Образецът е намерен край бреговете на Нов Южен Уелс през 2017 г., но извършването на ДНК анализи на крехкия, мъничък екземпляр, който е само 5 милиметра, е много трудно. За да сведе до минимум увреждането на екземпляра, Керин Паркинсън от отдела по ихтиология на AM старателно отстранява едната очна ябълка, която Андрю Кинг, специалист по геномика, използва за извличане и анализ на ДНК.

„ДНК последователността от съществуващия образец бе сравнена с референтните данни от нашите международни сътрудници“, обяснява Кинг в изявление. „Ясно съвпадение на секвенциите е идентифицирано от проби от възрастна риба луна Mola alexandrini.

Сега екипът се надява да използва своите открития, за да идентифицира и други колекции от ларви, съхранявани в музеи, и да нарисува по-ясна картина на жизнения цикъл на тези морски гиганти. Тяхното постижение подчертава значението на музейните колекции и ролята, която те трябва да играят в продължаващите изследвания, тъй като новите технологии отварят нови възможности за анализ.

Странните риби луна

Рибата луна достига на дължина най-малко 2,4 метра, с характерноа разделяне с гладка кожа на задната перка на две. Най-големите екземпляри могат да достигнат до 4 метра вертикално и три метра хоризонтално, с тегло почти 2270 кг. Илюстрация: Michelle Freeborn, Wellington Museum Te Papa Tongarewa.

"Рибата луна е известна със странния си вид. Тя е най-голямата костна риба в света, може да порасне до над 3 метра в дължина, тегло до 2 тона и изглежда малко като куфар с крила" , разказва Ниегард в The Conversation

Старинно изображение на обикновена риба луна  Orthragoriscus mola (1838)

Родът Mola и семейството Molidae, наречени риби луна са най-едрите костни риби в света.

Най-големите екземпляри могат да достигнат до 4 метра вертикално и три метра хоризонтално, с тегло почти 2270 кг. 

Риба луна има форма подобна на пресечен куршум, защото са родени със задна перка, която никога не расте, а се сгъва в себе си.

Mola на латински означава "воденичен камък" и описва донякъде кръглата форма на рибата луна.

Те са със сребрист цвят и върху дебелата и доста грубата кожа липсват люспи, а са покрити с изпъкналите части на коста.

Представителите на това семейство имат най-малък брой прешлени от рибите, при обикновените риби луна са само 16.

Нямат никакви кости на опашната перка, скелетът е съставен предимно от хрущял.

Нямат плавателен мехур.

Зъбите им са слети в клюн като структура им пречи да затворят напълно своите относително малки уста.

Те се срещат в умерените и тропически океани по света и често бъркани с акули, когато техните огромни гръбни перки се появят над водата.

През 2015 г. учени обявиха за откриването на първата изцяло топлокръвна риба. Според изследователите, общата телесна температура на дълбоководната риба-луна - Lampris guttatus - 5 градуса по Целзий над температурата на околната вода.

Странният вид гигантска риба е открита от Мариан Ниергард. На по-рано неизвестен вид е наречен Mola tecta, заради способността си да се крие толкова дълго време.

Източник: Giant Sunfish Larva Identified For The First Time And It's Ludicrously Adorable, IGLSciense

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !