Илън Мъск отвя конкурентите си. Роскосмос не забеляза триумфа на Falcon Heavy

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 февруари 2018 в 09:59 13274 0

Успешният старт на ракетата Falcon Heavy, която излетя на 6 февруари, доказа, че в момента е най-мощната и най-съвършената технологично ракета в света.

Интересна е реакцията на конкурентите. Роскосмос и ръководителите на космическата администрация на Русия решиха, че турнирът по бадминтон на МКС е по-важен, от НАСА също се направиха на разсеяни.

Тръмп и вицепремиерът на Русия поспориха коя нация е по-талантлива. Европейската космическа агенция поздрави с една дума, Китайската космическа агенция запази мълчание.

Затова пък преките конкуренти на Илън Мъск от частните космически компании възторжено приеха успеха му.

Космическият бизнес ще трябва да се замисли как може да се конкурира с много по-евтините космически полети, които предлага SpaceX, отбелязва The Economist.

Основателят на SpaceX, Илън Мъск, бе откровен, че стартът може да се превърне в грандиозен провал. Тази възможност се очакваше и от огромната тълпа зрители в Кейп Канаверал, и от милионната аудитория, която наблюдаваше старта онлайн.

След закъснението, причинено от силния вятър, публиката най-накрая стана свидетел на технологичната прецизност на SpaceX. Повечето ракети са за еднократно ползване - те падат в океана или изгарят в атмосферата, след като доставят товара си на орбита. Но SpaceX разработи идеята за връщането на ракетите на Земята за повторна употреба. Въпреки скептиците, компанията успешно използва вече летяли ракети, което е много впечатляващо.

Falcon Heavy се състои от три отделни носещи ракети, свързани помежду си. А от SpaceX заявиха, че ще възстановят всяка от тях за повторна употреба. По време на изстрелването на 6 февруари два компонента на ракетата Falcon Heavy успешно и почти синхронно се приземиха, централният модул не успя да се върне на платформата в океана. Но загубата на една от ракетите е нищо на фона на големия успех.

Конкурентите поздравиха сдържано Мъск, а Роскосмос не забеляза триумфа на Falcon Heavy

Руската служба на BBC коментира, че конкурентите на Мъск доста сухо са го поздравили, а от Роскосмос са запазили мълчание. Няма никакви поздравления от космическа агенция на Русия или от ръководството на Русия. В Twitter Роскосмос съобщава за шампионата по бадминтон на МКС.

НАСА като че ли също игнорираше ставащото, като по време на старта туитна архивен запис за това как през 1971 г. американските астронавти играят голф на повърхността на Луната.

Илън Мъск бе поздравен от президента и вицепрезидента на САЩ. Доналд Тръмп спомена също в Twitter, че постижението на Мъск е върхът на американската изобретателност. Потребителите на социални темрежи веднага забелязаха, че Мъск е имигрант, дошъл в САЩ от Южна Африка, и припомниха на Тръмп антиимиграционната му реторика.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който отговаря за космическата промишленост и е шеф на надзорния съвет на космическа агенция на Русия, в нощта след старта и на следващия ден се запази тишина в Twitter, въпреки че обикновено активно общува.

Но стартът все пак бе коментиран от друг руски заместник министър-председател, Игор Шувалов. Обръщайки се към финалистите на конкурса "Лидерите на Русия", той заяви, че "руският народ е по-талантлив от американския". "Нека сред вас се появят такива като Илън Мъск, който вчера показа на целия свят тестването на тежката ракета", пожела той.

Директорът на Европейската космическа агенция Джон Вьорнер осем часа след старта в своя Twitter се ограничи до една дума "Поздравления", и официалният акаунт на неговата агенция препостна това кратко съобщение.

Реакция на Националната космическа администрация на Китай не бе намерена в Twitter, което може да се обясни с липсата на Twitter в Китай - приложението в страната е блокирано, вместо него действа националният месинджър Weibo.

Няма отклик от космическите администрации на Япония, Индия и Обединените арабски емирства, които разработват своя собствена марсианска програма.

"Ние също сме скоро на Марс"

Частните космически корпорации, от които Илън Мъск грабна лидерството в космическата индустрия, реагираха ентусиазирано на дебюта на Falcon Heavy.

"Успешният старт на SpaceX тласна напред нашата индустрия и сега се движим по-бързо и по-далеч, - се казва в официалния профил на в Twitter на компанията Boeing. - "Boeing скоро ще стартира своя нова ракета, предназначена да изпрати хора до Марс и отвъд него."

Поздравления на SpaceX за днешния старт - пише корпорацията Lockheed Martin. "Очакваме скоро да изпратим нашия спътник Arabsat 6A”'

Един от основните конкуренти на Falcon Heavy е свръхтежката ракета New Glenn, която се разработва от наскоро създадената компанията Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос. В навечерието на старта на Falcon Heavy Безос пожела на Мъск късмет. Той благодари на конкурента си и му изпрати емотикон с целувка.

Остана ли SpaceX без конкуренция

Falcon Heavy не беше просто пиар акция на компанията на Илън Мъск. Успешният му старт е още един аргумент в полза на политиката за производство на модулни компоненти за изграждане на цял флот евтини космически кораби за многократна  употреба. Ракетата на Мъск контрастира силно с разработката на НАСА, наречена Space Launch System (SLS). За нея се говори от 2011 г., когато SpaceX бе само стартъп, който би могъл да изпрати сателит в орбита. Сега този стартъп успешно извърши 18 мисии, възстанови 14 ракети и 5 от тях отново изпрати в космоса. От своя страна, SLS се основава на двигатели, разработени през 60-те, останали от програмата Space Shuttle. Ракетата все още не е направила нито един полет. Може би това ще стане през 2020 г. Според The Economist разработката на НАСА е почната с единствената цел да се запазят съществуващите работни места в американската космическа индустрия.

В деня преди старта на Falcon Heavy Мъск заяви, че успехът ще означава, че конкуренцията е разбита. Способността на SpaceX да използва повторно ракетите си означава, че цените му ще са значително по-ниски от тези на конкурентите му. $ 90 милиона за старт - това е само една четвърт от стойността на Delta IV Heavy, друга мощна ракета, съвместно разработвана от Lockheed Martin и Boeing. В същото време, ракетата може да носи само половината от товара, който може да изведе на орбита Falcon Heavy.

Бъдещите ракети на SpaceX ще бъдат също големи и мощни. В понеделник Мъск съобщи за възможността за изграждане на Falcon Super Heavy, която ще бъде с 5 ракети носители и 45 двигателя. Възниква обаче въпросът дали пазарът на такива мощни ракети е достатъчно голям. От 2004 г. досега Delta IV Heavy е извършила само 9 старта. Но ако НАСА се откаже от стартовете и по-нататъшната разработка на SLS, ще има работа за гигантските ракети на частните фирми за мисиите до Луната.

Мъск отново засрами критиците си. В крайна сметка, когато SpaceX бе основана през 2002 г. малцина можеха да предположат. че ще изпрати успешно най-мощната ракета с електрически спортен автомобил, пилотиран от изкуствен астронавт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !