Илън Мъск ще връща втората степен на ракетите си с гигантски балон

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 април 2018 в 12:11 10334 3

Кредит SpaceX, Flickr

Космическата компания SpaceX има намерение в крайна сметка да възстанови всяка степен от ракетите , а не само първата , и може да прибегне до някои необичайни техники, за да получи по-голям контрол над тази степен.

Основателят на компанията SpaceX Илън Мъск съобщи на Twitter страницата, че компанията ще се опита да връща втората степен на ракетите си на Земята с помощта на гигантска надуваема топка.

"Това звучи лудо, но ... SpaceX ще се опита да върне втората степен на ракетата, като я забави от орбиталната скорост с помощта на огромен парти балон", пише той.

Според Мъск балонът ще позволи да се създаде "гигантски обект", който ще забави втората степен, "намалявайки балистичния коефициент с два порядъка".

Ако се разработи подобна система, това може да донесе още предимства за SpaceX. От 2018 г. SpaceX изчислява цена от 62 млн. долара за старт на ракетата Falcon 9, при която се използва повторно първата степен. Ако компанията успее да забави и възстанови горната степен с относително евтин метод като балон, ще намали собствените си разходи и ще направи услугата си по-привлекателна за клиентите. Ако се добави и екологичността (няма да се хвърлят боклуци в океана) и лесно може да се прецени, че си струва да се опитат да използват балон, колкото и да изглежда "луда" идеята на пръв поглед.

Сега обикновено вторите степени се приводняват в неплавателната част на Тихия океан, но в бъдеще SpaceX иска да ги приземи на специална плаваща платформа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

17.04 2018 в 05:47

От четене с фенерче ослепях, тогава батерийките бяха слаби, оглупях, и като нямаше камери, за да се самоубия красиво във фейсбук - отидох да правя прибори за космически спътници.
Грозни, немощни. Колкото - толкова. Ако рисувах картинки в компютърни игри - сигурно повече. Колкото - толкова.
Да, ставаше дума за друго.
Тоя мъск - не е Жул Верн.
Жул Верн не е предсказал нищо. Той е заповядал на три поколения деца да учат математика, химия, физика - и да направят неговата мечта. Направиха я. Направихме я. Ние можехме да воюваме, ние направихме атомните бомби, ние ходихме в космоса. Следващите - не.
Това не е жалба, не е обвинение. Това е присъда.

23293

2

Стефан

17.04 2018 в 05:27

Историята с тия балони я знам от една брошура от детството си. Пожълтяла книжка, на стария правопис. Повече научих от следващо издание, и от стари учебници по физика. За твърдото кацане на Земята научих също тогава - майка ми ме наби, понеже го четох с фенерчето под одеалото, вместо да си напиша домашното по литература.
Чак после видях, че книгата е писана от дядо ми. Ма тъй то - животът по комунизма беше тежък. Нас - дисидентите много ни биеха. И котката мине - и тя те одраска. Щото не си и нахраних котетата - и тя. Комунизъм, зае...

23293

1

Стефан

17.04 2018 в 05:10

Илон мъск вече спря американската космическа програма в 70-те. Ще го опандизят за измамата с колите, но това даже не ми е интересно. Нито колко години, майка му ще го чака да излезе от затвора.
А ми е интересно къде са парите за НОВИТЕ разработки. Не за старите дъвки.