Илюзията за причинно-следствена връзка е свързана с вярата в псевдонауката

Ваня Милева Последна промяна на 06 май 2020 в 18:17 8806 0

Причинно-следствените илюзии се появяват, когато хората погрешно интерпретират случайни модели като доказателство за причинно-следствена връзка. Ново изследване, публикувано в British Journal of Psychology, предоставя доказателства, че тази илюзия за причинно-следствени връзки е свързана с вярата в псевдонауката.

„Мисля, че е увлекателно как хората могат да повярват във факти, които не са доказани, и как страхът от неизвестното ни кара да си представяме малко вероятни сценарии, за да го обясним, както в случая на паранормалните явления“, разказва авторът на проучването Марта Торес (Marta N. Torres), докторант и доцент в Университета в Барселона. „Някои хора дори се съпротивляват да се откажат от тях, когато им се представят доказателства за обратното, както е при някои псевдонауки. Знанието за това явление ми се струва решаващо".

В проучването 225 студенти по психология са помолени да преценят ефективността на измислена билка от Амазонка при лечение на главоболие. Показани са им серия от 48 медицински документации, описващи пациенти, страдащи от главоболие, които или са получавали или не са получавали билката. Казано им е, че главоболието е изчезнало при 27 пациенти, които са погълнали билката, и 9 пациенти, които не са погълнали билката. Главоболието продължава при 9 пациенти, които са погълнали билката, и при 3, които не са.

Степента на освобождаване от главоболието е статистически независима от това дали пациентите приемат или не приемат билката, но повечето участници възприемат някаква степен на причинно-следствена връзка между билката и изчезването на главоболието.

Изследователите откриват, че тези, които вярват, че има по-силна причинно-следствена връзка, също така са склонни да подкрепят повече псевдонаучни твърдения, като например убеждението, че оптимистичното отношение помага за предотвратяването на рака или вярата, че хомеопатичните лекарства са ефективни.

Резултатите показват, че „има когнитивни пристрастия, които могат да ни накарат да възприемем реалността неточно“, коментира Торес пред PsyPost.

„Например, както има оптични илюзии, има и причинно-следствени илюзии, които могат да са отговорни за развитието на вярвания без доказателствени основи, както в случая с псевдонаучните вярвания. И накрая, читателят не трябва да забравя, че корелацията между две събития не означава непременно, че едното е причина за другото".

Констатациите се основават на предишни изследвания, които установяват, че илюзията за причинно-следствената връзка е свързана с паранормални вярвания.

Но новото проучване - като всички изследвания - включва някои ограничения. Например извадката от участници е сравнително млада и включва повече жени, отколкото мъже.

„Би било интересно да съберем отговори от по-разнородна извадка и да можем да повторим нашите резултати. Следователно, една от следващите ни цели е да адаптираме и проведем експеримента върху онлайн платформи, които ни позволяват да съберем по-представителна извадка“, обяснява Торес.

„Друго ограничение е, че като се има предвид, че нашето изследване е корелативно, не можем да заключим дали съществува действителна причинно-следствена връзка между наличието на причинно-следствени илюзии и псевдонаука. Проучванията, използващи отслабващи техники за намаляване на причинно-следствената илюзия и оценката на нейния ефект върху наличието на псевдонаучни убеждения, биха могли да помогнат за изясняване същността на тази асоциация."

„Псевдонауките, като хомеопатия или акупунктура, често присъстват в ежедневието ни. Понякога те ни се предлагат като панацея за нашите здравословни проблеми, така че бих препоръчал на всеки да бъде информиран за рисковете, на които може да бъде изложен, преди да вземе решение да ги използва“, добавя Торес.

Справка: Causal illusion as a cognitive basis of pseudoscientific beliefs
Marta N. Torres, Itxaso Barberia, Javier Rodríguez‐Ferreiro
First published:10 February 2020 https://doi.org/10.1111/bjop.12441

Източник

The illusion of causality is linked to the belief in pseudoscience, PsyPost

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !