Внимавайте и в тоалетната! Вирусът пълзи и в канализацията

Невидима опасност: вентилационни тръби и канализация

Ваня Милева Последна промяна на 28 март 2020 в 00:04 11499 0

33-годишен мъж с диария е предал заразата на стотици други обитатели на жилищен комплекс Amoy Gardens (на снимката горе) в Хонконг през 2003 г. в резултат на дефектни сифони в тоалетните, като ефектът е усилен от вентилаторите в тоалетните, напукана канализационна тръба и аеродинамичния ефект в светлата шахта, към която се отварят прозорците на банята. Кредит: Wikimedia Commons

В разгара на пандемията на COVID-19 все по-голям брой от нас трепват, когато чуят някой да кашля, дори и да е на 2 метра - минималната дистанция, на която ни съветват да бъдем от СЗО.

Изследвания, проведени върху новия коронавирус и други подобни на него, като SARS, предполагат, че вирусът може да се разпространи чрез частици във въздуха и чрез замърсени повърхности и определят колко дълго вирусът може да оцелее по различни повърхности и какво можем да направим, за да се защитим.

COVID-19 е респираторно заболяване и се разпространява до голяма степен чрез капчици във въздуха, потвърждава Джон Ледницки (John Lednicky), вирусолог, който изучава коронавирусите в Университета на Флорида. Те обикновено се изхвърлят, когато заразен човек кашля или киха.

Но при говор също се отделят капчици. По-тежките от тях падат на земята, но по-дребните, по-леки частици могат да стигнат по-далеч и да се задържат във въздуха и е по-вероятно да заразят други хора, казва Ледницки. "Можете да вдишате тези, но те също могат да навлязат и чрез очите ви", отбелязва вирусологът.

Дори и да запазите дистанцията, има вероятност да влезете в контакт с вируса, докато преминавате през облак от изхвърлени частици, обяснява Ледницки. Не е ясно дали това е така с новия коронавирус, но другите подобни вируси могат да се разпространят по този начин, продължава ученият.

Има и други, дори още по-неприятни начини частиците, натоварени с вируси, да попаднат във въздуха. На симптомите на коронавирус, са различни и при някои хора се наблюдава диария.

"Ако използвате промивна тоалетна, се създава аерозол, пълен със зараза", съобщава Ледницки.

Този ефект е по-изразен обикновено при диария, която може да замърси не само повърхността на тоалетната. Освободените аерозоли могат да преминават по канализационни и вентилационни системи и да се придвижват в сгради и жилищни блокове.

Ето как SARS (тежък остър респираторен синдром, причиняван също от коронавирус) се разпространи в жилищен блок в Хонконг през 2003 г. Смята се, че 33-годишен мъж с диария е предал заразата на стотици други обитатели на жилищен комплекс Amoy Gardens в резултат на „дефектни сифони в тоалетните, като ефектът е усилен от вентилаторите в тоалетните, напукана канализационна тръба ... и аеродинамичния ефект в светлата шахта, към която се отварят прозорците на банята", съобщава по това време Световната здравна организация.

Установено е, че новият коронавирус се запазва в продължение на дни. Миналата седмица екип, ръководен от Винсент Мънстър (Vincent Munste) от Националния институт по алергии и инфекциозни болести в Монтана, публикува изследвания, според които вирусът може да оцелее на повърхности от пластмаса и неръждаема стомана до 72 часа.

Но други изследвания предполагат, че SARS и MERS, които са подобни коронавируси, могат да останат на метални, стъклени и пластмасови повърхности до 9 дни. А в понеделник американските Центрове за контрол на заболяванията публикуват доклад, в който се предполага, че следи от новия коронавирус могат да присъстват на повърхности още по-дълго - РНК от вируса е открита на повърхности в каютите на хората, освободили круизния кораб Diamond Princess 17 дни по-рано, включително такива пътници, които не са проявили симптоми.

Това не означава непременно, че тези вирусни частици все още могат да заразяват други хора, пояснява Ледники. От една страна, вирусните частици, изкашляни или издишани, са покрити в защитен слой слуз, който им помага да оцелеят. Но много други фактори също влияят. Ултравиолетовата светлина може да унищожи способността на някои вируси да заразяват хора например. А топлината и влажността също могат да инактивират вирусите.

И така, струва ли си да опитвате да дезинфекцирате това, което сте си купили онлайн, когато пристигне в дома ви?

Ледницки не мисли така. Повечето домакински почистващи препарати няма да убиват коронавирусите, твърди вирусологът. И дори да използвате продукт, който го прави, едва ли ще успеете да почистите всяко кътче например на плодоветее. По-ефективно е практикуването на социално дистанциране и добра лична хигиена, подчертава специалистът.

Източник:

How long does coronavirus stay on surfaces and can they infect you?, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !