Има ли рак на сърцето?

Заболяването е рядко, но съществува

Катя Димитрова Последна промяна на 04 юни 2016 в 12:48 28748 1

Кредит wonderopolis.org

Чудили ли сте се защо медицината говори за всякакви видове злокачествени образувания, но не и рак на сърцето? Всъщност такъв съществува.

Ракът на сърцето (първичен сърдечен тумор) възниква в сърцето. Процесът започва с появата на саркоми, които произхождат от меките тъкани на тялото, пише Mayo Clinic.

Учените регистрират, че по-голямата част от сърдечните тумори са неракови (доброкачествени). Те са и изключително редки. Според последните изследвания това заболяване засяга едва 7 души годишно.

Лекарите поясняват, че повечето ракови образувания, засегнали сърдечната област, тръгват от други места в тялото, близо до сърцето. Те проникват чрез кръвообращението или през обвивката на сърцето (перикарда). Най-често до дотам достига ракът на гърдата, бъбреците, белия дроб, както и левкемията и меланома.

Злокачествените образувания се отразяват на най-важния орган в кръвоносната система и по друг начин. Рядък вид рак, известен като карциноиден тумор, понякога произвежда хормони, които могат да повредят сърдечните клапи.

Антираковите терапии също могат да увредят сърцето. Някои видове лекарства за химио- и лъчетерапия например причиняват необратими щети върху него и често водят до преждевременна смърт, посочват специалистите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

04.06 2016 в 15:30

Е стига де.
Сякаш хората малко са наплашени от главоломно нарастващите случаи на всякакви раци осмокраци, ами и от нова тема да се шашкат ... като е рядко нека остане такова.
Не, че си завирам главата в пясъка, но хипохондриците наоколо ми стават все повече.
Дайте по-оптимистичен материал - като вчерашния например, ама и с реална перспектива. :)