08 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Има ли тъмната материя практическо приложение

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 юли 2016 в 11:36 66402

Вероятно повечето от нас са убедени в ползата от усвояването на космоса. Но търсенето на тъмна материя, изследванията на тъмната енергия, наблюденията на процесите на формиране на звездите, а също и изследванията за раждането и еволюцията на Вселената, изглеждат абсолютно безполезни. Естествено знанията за Вселената ни помагат да разберем ролята ни и нашето място в нея, но имат ли някакво практическо приложение на тези знания?

Интересно предложение има астрофизикът Итън Сийгъл, публикувано в неговия Science Blogs.

Най-ефективният и достъпен метод за получаване на енергия е ядреният синтез. Този процес протича на нашето Слънце. 4 водородни ядра се сливат в едно хелиево ядро ​​и излъчват 25 MeV енергия за всяко ядро хелий. Ефективността на метода е 0.7% - това е процентът от масата на водорода, участващ в синтеза, която се превръща в чиста енергия. Има ли нещо по-добро? Разбира се - ако сблъскате ядрото водород (което е просто протон) с античастицата му (антипротон), тогава реакцията ще е 100% ефективна!

Това е вярно за всички частици и техните античастици - ако ги сблъскаме, ще произведем 100% чиста енергия. Антиматерията във Вселената обаче е много малко и много трудно (и опасно) се съхранява - тя ще се унищожи (анихилира), заедно с всяка материя, с която влезе в контакт!

Но тъмната материя, която не взаимодейства с нашата материя (освен гравитационно) и не се анихилира, е особен случай. Всички реалистични съвременни модели на тъмната материя твърдят, че тя има особено свойство - тъмната материя е античастица за самата себе си! И Вселената е пълна с тъмна материя. Ако можем да разберем как да събираме и сблъскваме частици тъмна материя, ще имаме източник на енергия със 100% ефективност и при това почти неограничен. Тъмната материя се среща във Вселената над 5 пъти по-често от нормалната.

Колко е далече това от сегашните възможности? Наистина много.

Но в дългосрочен план бихме ли могли да си представим по-ефективен източник на енергия? Едва ли - това е 100% ефективност! И това е вероятно най-практичното приложение за тъмната материя, но трябва да мине време.

Засега може да го оставим на въображението на писателите на научна фантастика.


vmv
Рейтинг : 8419
29.07 2016 в 17:25 2
+ 0
- 2
Тъмната материя е недостижима за позната ни полева форма на материя (фотони -за всички "видове" взаимодействия) и вещева форма на материя (електрони, протони, неутрони).
Недостижима -няма реални (за нас) средства, с които би могло да се измерят взаимодействията.Но въздействията на Т.мат., могат да се откриват посредством косвени признаци, за които "отговаря" Тъмната Енергия.Структуриране на векторно поле (подреждане), дължащо се на момент на импулса (момент на количеството на движение) на "частиците" на Т.мат. Всичко е "неподвижно" по място в структурата на вакуума, но обвивките на отделни структури - сменят местата си по нея решетка. Става движение на обекти -фотони и вещеви (при затваряне на фотоните около собствен геом. център на структура). Ние "хващаме" само разликата в потенциали.В този смисъл -не може да съществува анихилация на полевите форми на материя -има конструктивна и де-... интерференция на вълни от различни фотони.Само вещевите форми анихилират! Имат свойства с + и -
+ 4
- 0
Ако една частица съвпада със своята античастица, това не означава непременно, че като се срещнат две частици ще настъпи анихилация. Фотоните също са античастици сами на себе си. Но те не могат да анихилират. За да има анихилация, трябва да има достатъчно интензивно взаимодействие между въпросните частици. При фотоните, такова изобщо липсва. Не е изключено при хипотетичните частици на тъмната материя, (за които не знаем абсолютно нищо!) положението да е същото. Тоест, не е ясно дали анихилацията на тъмната материя може да бъде източник на "свободна енергия". Мисля, че Сийгъл просто се е пошегувал.
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.