Има вредни и безвредни начини за използване на смартфоните

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 юли 2018 в 09:44 10149 1

Радиочестотните електромагнитни полета на смартфоните могат да имат неблагоприятно въздействие върху развитието на паметта на специфични области на мозъка при подрастващите.

Но това зависи как се използват мобилните телефони, сочат резултатите от едно проучване, включващо близо 700 тийнейджъри от Швейцария, цитирано от ScienceDaily.

Изследването, водено от Швейцарския тропически и обществен здравен институт (Swiss Tropical and Public Health Institute - Swiss TPH) е публикувано в понеделник, 23 юли 2018 г. в рецензираното списание Environmental Health Perspectives.

Все повече използваме мобилните устройства и безжичните комуникации, които разчитат на електромагнитни сигнали. Освен това, устройството често е в непосредствена близост до мозъка, и влиянието на радиовълните върху него е предмет на разгорещени спорове.

Новото проучване на Мартин Рьосли (Martin Röösli) и колегите му от Swiss TPH вероятно ще налее още масло в огъня.

Учените от швейцарския TPH вече са правили подобно изследване през 2015 г., но този път използват приблизително два пъти по-голяма извадка и по-точни модели на поглъщането на радиовълните от мозъчната тъкан, в зависимост от типа на устройството и неговия начин на употреба.

Според авторите това ще позволи да се оцени за пръв път кумулативния ефект на въздействието на радиовълните, използвайки епидемиологични методи. Извадката включва юноши на възраст от 12 до 17 години от училищата на немскоезичните кантони на Швейцария. Учените успяха да потвърдят по-надеждно резултатите си преди три години.

Активното използване на смартфони повече от една година оказва неблагоприятно влияние върху резултатите на подрастващите при тестове за "памет за предмети" (запаметяване на обекти и фигури). Тази форма на краткосрочната памет се осъществява в дясното полукълбо и влиянието на излъчванията на телефона се прояеяват по-очевидно при тези, които го държат от дясната страна на главата по време на разговор. Но, когато се използват други инструменти и услуги за безжична комуникация - sms-и, онлайн игри или само интернет - швейцарските учени не откриват кой знае какви значителни промени.

"Не е ясно как точно радиовълните могат потенциално да повлияят на процесите, които протичат в мозъка и като цяло, доколко са релевантни нашите резултати в дългосрочен план”, коментира Мартин Рьосли. „Може би потенциалният риск за мозъка може да бъде намален, като се използват за разговори слушалки или високоговорители - особено когато сигналът на мрежата е слаб и телефонът работи при максимален капацитет".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6036

1

heavymetalman

04.09 2018 в 19:10

че са вредни 3НАЕМ 4Е СА ВРЕДНИ ВСИ4КИ ДЖИЕСЕМИ