Имат ли еднояйчните близнаци еднакви пръстови отпечатъци?

Ваня Милева Последна промяна на 11 август 2021 в 00:04 9085 0

Въпреки че изглеждат абсолютно еднакви, еднояйчните близнаци нямат идентични пръстови отпечатъци. Кредит: John Anes | Flickr (CC BY-SA 2.0)

Знаем, че пръстовите отпечатъци са уникални и се различават от всички останали на Земята. Извивките на рисунъка на пръстите се определят отчасти от генетиката. Но ако имате еднояйчен близнак със същия генетичен код като вашия, дали пръстовите ви отпечатъци ще бъдат еднакви?

Еднояйчните близнаци, известни още като монозиготни близнаци, произхождат от един ембрион, който се разделя на две в началото на развитието си. Резултатът е два индивида, които споделят почти еднаква генетична информация от всеки родител и изглеждат почти еднакво. Еднояйчните близнаци са по същество клонинги един спрямо друг, въпреки че генетичните мутации в утробата правят така, че те не споделят напълно 100% от една и съща ДНК.

И макар че имат почти идентична ДНК, монозиготните близнаци нямат идентични пръстови отпечатъци.

„Въпреки че еднояйчните близнаци имат много повече прилики от двама случайни индивиди, техните пръстови отпечатъци са достатъчно различни, за да могат да бъдат използвани за уникалната им идентификация“, разказва пред Live Science Симона Франчеси (Simona Francese), криминалист и експерт по пръстови отпечатъци от Университета Шефилд Халам, Великобритания.

Никой няма същите отпечатъци с някой друг на Земята.

„Вероятността двама души да споделят едни и същи отпечатъци е 1 на 64 милиарда“, отбелязва Франчеси. „И до днес не са установени два пръстови отпечатъка, които да са идентични.“

Пръстовите отпечатъци освен това са различни на всеки пръст. "Всеки пръст има различна шарка и произвежда различен пръстов отпечатък", твърди Франчеси.

Но ако еднояйчните близнаци споделят почти една и съща ДНК, защо пръстовите им отпечатъци не са еднакви?

Оказва се, че ДНК не е единственият фактор, който влияе върху пръстовите отпечатъци на човек, въпреки че играе важна роля при определянето на характеристиките на рисунъка на браздите, съобщава Франчеси. "Различни фактори на околната среда в утробата също играят роля за развитието на пръстовите отпечатъци."

Пръстовите отпечатъци се образуват между 13 и 19 седмици от развитието на ембриона. Положението на плода в утробата, достъпът до хранителни вещества и дори дължината на пъпната връв могат да повлияят на пръстовите отпечатъци, обяснява Франчеси.

След раждането на близнаците и други фактори могат да променят пръстовите им отпечатъци.

"Кожни състояния, белези, изгаряния и в някои редки случаи лекарства могат да променят трайно или временно детайлите на пръстовите отпечатъци", отбелязва Франчеси.

Така че, докато еднояйчните близнаци може да заблудят приятелите и семейството си кой е кой, винаги има един сигурен начин да ги различим.

Източник: Do identical twins have identical fingerprints?
Harry Baker,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !