Имунни клетки помагат на метастазите, дори преди да се развие самият тумор

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 януари 2018 в 12:36 11292 1

Имунна клетка - макрофаг. Източник: The Meducator

Изследователи откриха, че нормални имунни клетки, наречени макрофаги, в здравата тъкан, заобикаляща млечните канали, играят важна роля в ранния стадий на рак на гърдата. Тези клетки напускат гърдата към други части на тялото, което би могло да създаде метастази, дори преди да се развие тумора, съобщава Science Daily.

Резултатите са публикувани в списание Nature Communications

Макрофагите са нормални имунни клетки, които се намират в здравите тъкани на гърдата и заобикалят млечните канали. Те са отговорни за това как тези проходи преминават и се разклоняват в тъканите.

По-рано учените са показаа, че макрофагите помагат на раковите клетки да се разпространяват в други части на тялото и по този начин създават метастази, нопри вече големи и добре развити тумори.

В това проучване лекарите от болница Mount Sinai откриват, че това се случва в ранните етапи на рака на гърдата, дори преди самия тумор.

Авторите изследват образци от човешки и миши тъкани и органоиди в гърдата, които са миниатюрни и опростени варианти на гръдна тъкан. Резултатите показват, че в най-ранните стадии на развитието на заболяването макрофагите влизат в млечните канали, като предизвикват верижна реакция. В резултат на това раковите клетки напускат каналите и се разпространяват в организма. 

С помощта на получената информация учените могат да намерят биомаркери, по които да бъдат открити пациенти с потенциални метастази. Това ще бъде първата стъпка към разработването на нова терапия, която предотвратява метастазите в ранните стадии на заболяването.

"Нашето проучване поставя под въпрос догмата, че ранното диагностициране и лечение може да гарантира възстановяване. Ние идентифицирахме механизмите, отговорни за ранното разпространение на раковите клетки в организма. По-нататъшната работата ще хвърли светлина върху загадъчния процес na началото на разпространението на рака, започващ с тумор с неясна първична локализация" - заяви д-р Хулио Агире-Гизо (Julio Aguirre-Ghiso), един от авторите, професор в Медицинския комплекс Mount Sinai Hospital в Съединените щати.

Авторите отбелязват, че следващата им задача е да открият кои точно макрофаги са отговорни за началото на разпространението на раковите клетки. Те също така искат да разберат как раковите клетки взаимодействат с макрофагите в белите дробове, в които често се образуват метастази, и какво може да се направи, за да се предотврати това взаимодействие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

10.01 2018 в 15:57

...истината за рака е много далеч от днешните ни познания,много работа и пари трябват....