Индия съобщава за нов вариант - двоен мутант на коронавирус

Ваня Милева Последна промяна на 26 март 2021 в 06:41 4965 0

Кредит: Wikimedia Commons

В разгара на нарастващите нива на нови инфекции на SARS-CoV-2 в Индия и опасенията от втора вълна на COVID-19, здравните служители съобщават за нов вариант на "двоен мутант" на SARS-CoV-2 в страната, който предизвиква допълнителна тревога.

Констатациите идват след анализа на 10 787 положителни проби от SARS-CoV-2 от различни щати в страната, които откриват 771 обезпокоителни варианта (VOC - variant of concern), от които 736 са вариантът от Великобритания, 34 са вариантът от Южна Африка и 1 проба е положителна за бразилския вариант.

Докладът също така констатира "увеличение на процента на пробите с мутации E484Q и L452R. Такива мутации осигуряват избягване на имунната система и повишена инфекциозност. Тези мутации са открити в около 15-20% от пробите и не съответстват на нито един по-рано каталогизиран VOC". Отчетеният вариант, съдържащ мутациите E484Q и L452R, е описан като "двоен мутант".

Двоен мутант възниква, когато вирусът претърпи две мутации, които имат характеристики на известни варианти на мутации, но след това се превръща в независим вариант, предизвикващ загриженост. Засега не е ясно колко хора в Индия може да са били заразени от новия вариант двоен мутант.

В изявление Министерството на здравеопазването на Индия се посочва:

"Въпреки че в Индия са открити VOC и нов вариант двоен мутант, те не са открити в количества, достатъчни нито за установяване, нито за пряка връзка, нито за обяснение на бързото нарастване на случаите в някои щати. Геномното секвениране и епидемиологичните проучвания продължават да анализират допълнително ситуацията".

Освен това все още не е известно дали новият вариант двоен мутант е по-опасен от някои от другите варианти, открити в Индия.

„Двоен мутант не е научен термин. Това е просто поредният мутант, който изглежда уникален за Индия“, коментира Раманан Лаксминараян (Ramanan Laxminarayan), основател на Центъра за динамика, икономика и политика на заболяванията в Ню Делхи, в изявление, цитирано от Guardian. „Има ли причина да се притеснявате от този конкретен вариант? Все още не, защото нямаме доказателства, че тези варианти са по-трансмисивни или по-смъртоносни от наличните“, потвърждава Лаксминараян.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере дали новият мутантен вариант представлява повишен риск за здравето или ваксините може да са по-малко ефективни срещу него, въпреки това Индия се бори да се справи с нарастващия брой нови инфекции с COVID-19 в страната в последните дни. На 24 март са регистрирани 53 476 нови случая на COVID-19 в страната.

Източник: India Reports New "Double Mutant" Coronavirus Variant, Raising Concerns, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !