Иновативен анализ показва какво се крие в древноегипетските мумии на животни (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 август 2020 в 00:15 8769 0

Кредит Swansea University

Сканирането на мумията на котката.

Котка, змия и птица, мумифицирани преди 2000 години в Древен Египет, оживяват благодарение на неинвзивно 3D рентгенографско скниране с висока резолюция. Новото изследване, публикувано в Scientific reports, помага да се научи повече за комплексните техники на мумифициране, както и на връзката на древните египтяни с животните и каква е била тяхната роля в комплексния им духовен живот.

Древните египтяни мумифицират много животни. Открити са милиони животински мумии от скарабеи, през кучета и ибиси, до крокодили. Някои от мумиите са любимите животни на починалите, положени редом с тях, а други са включени в човешките погребения като храна за задгробния живот. Някои животни, както котките, са приемани за свещени и боготворени през живота и са мумифицирани след смъртта.

Изглежда обаче основната част от мумифицираните животни са дарове за боговете в търсене на помощ или при молитвите. Някои животни са улавяни диви, но съществуват доказателства, че много от тях са отглеждани във “ферми за мумии” специално с тази цел, и след това вероятно са продавани на онези, нуждаещи се от специална помощ от боговете.


От ляво на дясно мумиите на змия, котка и птица. Кредит: Swansea University

Въпреки че тези малки мумии могат да разкрият много за древни практики на мумифициране, изучаването им не е лесно, особено без да се увредят образците.

Но не винаги учените са били толкова внимателни - във Викторианска Англия, в разгара на манията по Древен Египет, хирургът Томас Петигрю събира многобройна публика на развиването на мумии и аутопсия на тела, мъртви от хиляди години.

Сега научната общност с право приема такива действия за съсипване на археологически и културно безценни обекти и се прилагат неинвазивни рентгенографски техники, за да се извлече необходимата информация.

Този подход също не е идеален - конвенционалната радиография е двуизмерна, което прави трудно разбирането на триизмерната форма на мумифицираните останки; медицинските компютър томографски (СТ) сканирания са триизмерни и решават този проблем, но са с относително ниска резолюция.

Сега за изучаването на мумии се разработват микро СТ сканирания, които генерират образи с много по-висока резолюция от медицинските СТ скенери. Именно такива са използвани от учените, за да изследват три мумии с различна форма и размер от колекцията за Центъра за Египет на Университета на Суонзи във Великобритания.

“Използвайки микро СТ сканиране можем ефективно да проведем post mortem анализ на тези животни, повече от 2 000 години след като са умрели в Древен Египет”, обяснява експертът по материали от Университета Суонзи Ричард Джонстън (Richard Johnston). “С резолюция до 100 пъти по-висока от тази на медицинските CT скенери, успяхме да съберем заедно нови доказателства как са живели и умрели, разкривайки условията, при които са отглеждани и възможните причини за смъртта.”

Изследваните мумии са на котка, змия и птица.

Сканирането разкрива, че котката най-вероятно е домашна котка (Felis catus), на по-малко от пет месеца когато е умряла, както свидетелстват зъбите в челюстните кости, които още не са излезли. Освен това вратът й е счупен - нещо често срещано при останките на котки, за които се смята, че са развъждани за мумифициране. Не е ясно дали тази фрактура е причината за смъртта или се е получила след това, когато тялото е поставено с изправена глава.

Идентифицирането на птицата се оказва по-сложно. Както екипът открива, измервайки костите й, тя най-много прилича на керкенез (Falco tinnunculus), но не е ясно как е починала - няма белези от удушаване или счупен врат.

За сметка на това останките на змията разкриват много. Тя е млада египетска кобра (Naja haje) и разместените й прешлени предполагат, че е умряла след като е била хваната за опашката и ударена като камшик, за което свидетелстват и сериозните наранявания на черепа.

За съжаление изглежда змията е и живяла в лоши условия. Бъбреците й са калцирани, което е доказателство за бъбречна недостатъчност и често се среща при съвременните змии, отглеждани като домашни животни в лоши условия и без достатъчно вода. Освен това зъбите й липсват. Египетските кобри са отровни, така че е възможно зъбите да са извадени от мъртвата змия, за да бъде предпазен балсаматорът.

Всичко това разкрива доста мрачна картина за начина, по който древните Египтяни са се отнасяли с животните, които са поднасяли като дар на боговете. Но изследването показва и как микро СТ сканирането може да покаже фини детайли, които иначе биха били пропуснати.

“Това сътрудничество между инженери, археолози, биолози и египтолози показва колко е ценно учени от различни дисциплини да работят заедно”, обяснява кураторът на университетския център Каролин Грейвс - Браун (Carolyn Graves-Brown). “Нашите открития показват нови детайли за мумифицирането на животни, религията и връзките между хората и животните в Древен Египет.”

Източник: Science alert - New X-Ray Imaging Has Revealed What's Inside Ancient Egyptian Animal Mummies

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !