Иновативен телесен биосензор следи жизнени показатели в реално време

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 август 2019 в 00:10 7506 0

Кредит Bao Lab

Учени от Университета Станфорд създават гъвкав електронен стикер, който залепен върху кожата, може безжично да следи пулса, дишането и мускулната активност на човека, според публикацията им в списание Nature Electronics

Според описанието на системата, известна като BodyNet, меките и леки сензори прилепват удобно към кожата, разтягайки се и огъвайки се със всяко движение. 

Точните показания се предават безжично от стикера на гъвкав приемник, закачен някъде върху дрехите. 

Засега технологията е демонстрирана само върху един човек и още изглежда малко особено. Но след три години работа, екипът планира да направи дизайна по-достъпен и се надяват, че в бъдещето устройството ще може да се използва за проследяване на разстройства на съня и сърдечни състояния в реално време. 

"Мислим, че ще можем да създадем пълна гама телесни биосензори, за да събираме информация за физиологичното състояние на човека, без да влияем на нормалното му поведение", смята инженер-химикът Джънан Бао.

Много екипи разработват телесни биосензори, включително и чрез татуировки. Особеното в дизайна на Станфорд обаче, е безжичната система. Антената е създадена чрез метално мастило, принтирано върху гумен стикер, който може да се огъва и разтяга, заедно с кожата. 

Така изглеждат сенозрът, залепен върху кожата и приемникът, разположен върху ръкава. Кредит: Bao Lab

Докато гъвкавата антена позволява изключително близък контакт до кожата, движенията може да смутят радио вълните, предавани към приемника. За да решат този проблем, инженерите създават нов тип безжична комуникация, която позволява антената да изпраща силни и надеждни сигнали въпреки огъването или разпъването й. 

Безжичната система работи на принципа на радиочестотната идентификация (RFID), използвана при ключалките с магнитни карти. Тъй като картата няма собствена енергия, при доближаване до четеца, се използва неговата енергия за генериране на кода за достъп. 

Стикерите BodyNet работят по подобен начин и системата не се повлиява от физическите промени на антената.  

"Нашата система остава напълно функционална дори при огъване от 50%", поясняват авторите. "Още повече, платформата може постоянно да анализира показателите (пулс, дишане и движение на тялото) и така би могла да се използва за ново поколение физиологични и клинични проучвания в реално време".

Учените сега търсят начини да добавят сензор за температура, изпотяване и др., като едновременно с това и да направят приемника по-малък, така че да бъде втъкан в дрехите. 

Източник: Science alert - This Crazy Skin-Like Sticker Can Wirelessly Monitor Your Vitals

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !