Иновативна лазерна система работи като ехограф, но от разстояние

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 декември 2019 в 00:53 2607 0

Кредит Xiang Zhang et al., Light: Science & Applications 2019

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) разработиха система с лазери, която може да прави изследвания на човешкото тяло, подобно на ехограф, но от разстояние.

Системата може да покаже какво се случва в тялото на дълбочина до шест сантиметра, според прессъобщение на университета. Това може да не изглежда много, но е важна първа стъпка в премахването на физическия контакт при ехографските изследвания, тъй като той понякога може да повлияе на разчитането.

При разработката, описана в публикация в списание Light: Science & Applications, се използват два лазера - един, който да генерира звукови вълни около тялото на пациента, и втори, който ги засича, когато са отразени обратно. 

Резултатите все още не са толкова точни, колкото при конвенционалната ехография. Но фактът, че лазерната система може да погледне в тялото от разстояние без да се бъдат увредени кожата или очите е голяма стъпка в развитието на неинвазивните медицински процедури.

"Ние сме в началото на нещо, което може да се превърне в лазерен ехограф", обяснява инженерът от MIT Брайън Антъни (Brian Anthony). "Представете си да стигнем до момент, в който можем да правим всичко, което и с ехограф, само че от разстояние. Това дава напълно нов начин на разглеждане на органите в човешкото тяло и на определяне на свойствата на вътрешните тъкани, без да се осъществи контакт с пациента."

Източник: Futurism - MIT SCIENTISTS CAN LOOK AT YOUR INSIDES FROM A DISTANCE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !