Иновативно силиконово покритие отблъсква едновременно вода и мазнина от тъканите (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 август 2020 в 07:11 6074 0

Кредит pixabay

Нов метод за импрегниране на тъкани, така че да отблъскват мазнина и вода може да направи дрехите по-природосъобразни и издръжливи, се съобщава в нова публикация в Nature Sustainability.

Покриването на тъканите с химични вещества, познати като перфлуорирани съединения, е често използван начин дрехите да бъдат направени непромокаеми за вода и мазнини. Но се появяват все повече притеснения от употребата им, защото съдържат токсини, които не се разграждат лесно. 

Кевин Головин (Kevin Golovin) от Университета на Британска Колумбия, Канада, и колегите му описват набор от химични уравнения, които свързват структурата на плата и химията на повърхността със способността му да отблъсква мазнини. Използвайки своите уравнения, те съотнасят конкретния начин на изтъкаване на материята със специално създадена форма на силикон, която се използва за покритие на фибрите. Силиконовото покритие прави тъканта непромокаема за мазнини и вода и е по-природосъобразен от перфлуорираните съединения.

"Покритието за конкретна изтъкана материя трябва да бъде направено с мисъл за самата тъкан", обяснява Головин. "Това вече не е универсално решение, както бяха перфлуорираните съединения. Различните тъкани може да изискват различни формули на покритие, за да се постигне едно и също ниво на отблъскване на мазнините".

Головин и екипът му изпробват това върху яке от найлон и откриват, че покритието е достатъчно, за да промени общите химични свойства на тъканта на якето, така че да отблъсква рапично, маслиново и рициново олио по време на лабораторните тестове. То отблъсква и вода и синтетична пот.

"Покритията на основата на силикон съществуват от десетилетия, но само промяната на химията на повърхността не е достатъчна, така че да направи тъканта непромокаема за мазнините", пояснява Головин.

Важно е да се вземе предвид както химията на повърхността, така и самата структура на текстила. 

"Перфлуорираните съединения са токсични, устойчиви в природата и се акумулират в телата на живите организми. Но въпреки това преди нашето откритие, това бяха единствените съединения, които отблъскваха мазнини от текстила", допълва Головин.

Няма причина да вредим на природата, за да запазим дрехите си сухи, смята Клара Баркър (Clara Barker) от Университета Оксфорд, която не е част от изследването. Тя обяснява, че сега ще е важно да се направят тестове на издръжливостта, за да се провери дали силиконовото покритие ще е устойчиво на износване и триене.

Източник: New Scientist - Fabric repels both oil and water thanks to clever silicone coating

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !