27 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Институтът по информационни и комуникационни технологии показа постижения в кампанията „БАН представя своите институти“

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 октомври 2017 в 16:21 24860
Снимка: BAN

Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ) в рамките на инициативата „Българската академия на науките представя своите институти“ показа своите постижения и международно признати научни резултати в Големия салон на Академията. Специално внимание бе отделено на предизвикателствата пред учените в съвременното цифрово общество и тяхната роля и отговорности за изграждане, развитие и най-широко прилагане в практиката на иновативни цифрови технологии и умения.

Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Костадин Ганев откри представянето като постави акцент върху мисията на Академията като водещ национален, изследователски, експертен и духовен център. Информационните технологии са навлезли във всеки аспект на нашето общество, посочи чл.-кор. Костадин Ганев. Той припомни, че стратегическа цел на Европа е построяване на общество, основано на знанието. Това означава нова роля на науката в обществото, която не просто да обслужва нуждите, а да задава дневния ред в краткосрочен и дългосрочен план, каза заместник-председателят на БАН и уточни, че това е свързано с високата компетентност на изследователите и научните институции. Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН е добър пример в това отношение, подчерта той.

90.8% от всички цитирания са в международни издания и дисертации, защитени в чужбина заяви директорът на института чл.-кор. Светозар Маргенов. Това е показател за високо качество на научната продукция, произвеждана в ИИКТ, уточни чл.-кор. Маргенов. Над 65 % от всички научни публикации са реферирани и индексирани в световната научна мрежа. В началото на 2016 г. в Института са обучавани 33 докторанти. ИИКТ участва в 14 проекта, финансирани от ЕК, в това число 6 по 7 РП и 6 по Хоризонт 2020. През 2016 г. Българското патентно ведомство призна 4 нови патента на изобретения, разработени в Института.Тези данни представи в презентацията си чл.-кор. Светозар Маргенов.

В тематични щандове учените показаха Националния център за високопроизводителни пресмятания, приложения на информационните и комуникационни технологии в индустрията, дигитализация на културно-историческо наследство и ИКТ за опазване на националната идентичност и ИКТ приложения в биологията и медицината. Постери, видео материали, модели и образци разгледаха представители на академичната общност, бизнеса, партньори, ученици и студенти. Учените направиха демонстрации на най-съвременна техника за тримерна дигитализация, изграждане на тримерни обекти, визуализация и тримерно печатане.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.