Интерактивна карта обобщава вредите, причинени от антиваксърското движение

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 октомври 2017 в 14:06 14018 2

Ваксинациите са едно от най-великите изобретения на съвременната медицина. Те накараха по-рано смъртоносни болести да изчезнат и спасиха безброй човешки живота.

Ваксините работят толкова добре и колективната ни памет е толкова къса, че се забравиха разрушителните ефекти на някои от тези болести, причинявали страдания на човечеството само преди няколко десетилетия. Наскоро, по причини, които не се основават на науката или логиката, много родители започнаха да избягват ваксинирането на децата си. За съжаление, това доведе до възраждането на заболявания, които по принцип лесно могат да се избегнат.

Американският неправителствен мозъчен тръст, наречен "Съвет за международни отношения" (Council on Foreign Relations) пусна интерактивна карта с подробна информация за катастрофалния резултат от тези грешни избори, публикувана на страницата "Ваксините действат" (Vaccines Work).

Тази интерактивна карта показва покъртителна картина на световните огнища на морбили, паротит, рубеола, полиомиелит и коклюш през периода 2008-2017. Тези заболявания - всичките лесно предотвратими с помощта на ваксините - могат да имат сериозни последствия. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчислява, че 146000 души по света умират от морбили всяка година, най-вече деца.

В Съединените щати отскоро се наблюдава драстично увеличение на случаите на болестта коклюш (магарешка кашлица), която причинява около 195 000 смъртни случая годишно. По-голямата част от тези смъртни случаи се срещат в бедните региони с труден достъп до ваксините. В случая на развитите страни като САЩ или Великобритания, те не би трябвало да се случват.


Но как започна всичко това?

През 1998 г. Андрю Уейкфийлд (Andrew Wakefield) публикува статия, която твърди, че ваксината срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) е свързана с появата на аутизъм. Никой друг учен досега не е успял да потвърди констатациите на Уейкфилд, а след години стана известно, че Уейкфийлд е имал финансов интерес да твърди това. През 2010 г. преглед на комисията по етика установи, че е фалшифицирал данните в отчета си, което доведе до незабавно оттегляне на първоначалната му статия и отнемане на медицинския му лиценз. Въпреки факта, че повечето учени се противопоставиха на "откритията" на Уейкфилд от самото начало, много хора - повечето очевидно без медицински знания - твърде нетърпеливо се нахвърлиха върху MMR ваксината.

Разбира се, абсолютно нищо не е без риск и е възможно да има странични ефекти и от ваксините, но те са изключително редки. Някои хора не могат да бъдат ваксинирани поради алергии или други медицински състояния, такива като рак. Това означава, че е много важно тези, които могат да се ваксинират, да го направят, за да се създаде колективен имунитет за най-уязвимите членове на обществото.

Пълната версия на картата е предоставена на сайта Vaccines Work. Картата също така документира и нападенията срещу здравни работници, които се увеличават през последните години. Тези атаки са отбелязани на картата с червени триъгълници. Освен това, тези атаки корелират с повишена разпространеност на болестта, включително епидемията от полиомиелит в Афганистан. Могат да се видят социално-икономически тенденции - случаите на морбили и коклюш се увеличават в по-богатите страни като САЩ и Великобритания, а също и в по-бедните райони, където ваксините липсат в достатъчни количества. Това ще помогне на здравните власти да придобият по-ясна представа за това къде трябва да  увеличат усилията си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

30.10 2017 в 15:13

Не са. Просто конкретната статия не съдържа данни за тях.

12132

1

Boba Fet

30.10 2017 в 12:33

Явно Русия и Китай са имунизирани от идиоти... :)