Интерактивна карта показва как се е променила Земята от преди 750 млн години до днес

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 септември 2020 в 12:14 12276 0

Кредит Скрийншот от уебсайта

Изглед на Земята преди 220 милиона години, когато са се появили първите динозаври. Долу вляво е кратко обяснение за периода.

Земята се е променила драматично в последните 4 543 милиарда години. Сега можете да видите сами как се е променил и градът ви в последните 750 години при преместването на тектонските плочи и покачването и потъването под океана на земни маси.

Новата интерактивна карта, създадена от палеонтолога Иън Уебстър (Ian Webster), позволява да въведете името на града си и да изберете времеви период от преди 750 милиона години до днешна дата, за да видите как е изглеждало родното ви място в миналото. Данните за България са от преди 50 милиона години насам, защото проследяването на съответната тектонска плоча започва тогава. 

Преглеждайки различните времеви периоди можем да видим как ранните континенти са се събрали, за да формират суперконтинента Пангея преди около 335 милиона години, преди да се разделят отново преди 175 милиона години. Преминавайки през различните периоди е налично и описание на събитията в този период - как е изглеждала Земята по времето на динозаврите или още по-отдавна, когато първите животни са излезли на сушата. Освен по години, е възможно търсене и по събития като появата на първите гръбначни или на първите хоминиди. 

Може да изглежда изненадващо, но цъфтящите растения еволюират преди около 130 милиона години, което означава, че сухоземните животни са били владетели на сушата около 670 милиона години преди появата на първите цветя. 

За визуализацията на тектонските плочи, картата използва софтуера GPlates, както и данни от карти. Създателят на картата се надява, че ще въодушеви и изненада потребителите с различни факти, като например, че някога САЩ е бил разделян от плитко море.

"Тя показва, че средата ни е динамична и може да се променя", обяснява Уебстър. "Историята на Земята е по-дълга, отколкото можем да възприемем и настоящото разположение на тектонските плочи и континентите е случайност във времето. То ще бъде много по-различно в бъдещето и Земята ще надживее всички нас".

Източник: IFLScience - Interactive Map Shows You What Your Hometown Looked Like Millions Of Years Ago

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !