Инвазивната токсична риба фугу завзема европейските води

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 януари 2018 в 00:00 18211 3

Изключително агресивния и токсичен инвазивен вид Lagocephalus sceleratus вече завзема Средиземно море.

Силно инвазивна риба разтревожи средиземноморските рибари. Тя не само вреди на околната среда, нейната консумация може да доведе до смърт, поради високата й токсичност, а отровата й се натрупва в местните безгръбначни, съобщава NewScientist.

Обичайните местообитания на рибата-балон със сребристи бузи (Lagocephalus sceleratus) на снимката горе са Тихи и Индийски океан. Но сега тя процъфтява в Средиземно море, след като пристигна този век, очевидно през Суецкия канал.

Това е риба, която някои ядат като деликатеса фугу в Япония, което е много опасно, защото някои от нейните органи съдържат смъртоносна за хората отрова, за която няма известен антидот. 

Малко след първото си откриване в Турция през 2003 г., популацията й се размножи експлозивно в много области по целия Средиземноморски басейн, включително Израел, Турция, Крит, Египет, Либия и Тунис.

Lagocephalus sceleratus. Снимка: Oren Klein

Този вид може да има сериозни последици за околната среда, заради нейната лакомия и токсичност. Рибата съдържа отровата тетродотоксин, която предизвиква парализа и може да доведе до смърт. От съществено значение е да се повиши осведомеността на рибарите в засегнатите райони, така че да знаят за нейното съществуване и да могат да я идентифицират, за да се предотврати продажбата й по пазарите, което може да има нежелани и неочаквани последици.

Такива екзотични видове риби се характеризират като много агресивни в новата за тях среда. Видът Lagocephalus се смята за един от най-опасните инвазивни видове в Средиземно море и има значително отрицателно въздействие върху отрасъла на риболова. Освен това, тези риби разкъсват рибарските мрежи, за да достигнат улова в тях.

"Показахме на рибарите снимки на рибата и ги попитахме дали са попадали на нея и дали я разпознават", разказва Вахдет Юнал (Vahdet Ünal) от Университета Еге в Турция. Той и неговият колега Окан Акиол (Okan Akyol) публикуваха наскоро в научното издание Natural and Engineering Sciences изследване на актуалното разпространение на този инвазивен вид в Средиземно море.

Авторите прилагат данни за 53 случая на улов на L. sceleratus, включително в Адриатическо море и край бреговете на Испания.

Райони на обитание на Lagocephalus sceleratus в Средиземно море. Long journey of Lagocephalus sceleratus (Gmelin, 1789) throughout the Mediterranean Sea
Okan Akyol, Vahdet Ünal, NESciences

"Имайки предвид последните места, където е била регистрирана L. sceleratus, съветваме регионалните органи за управление на рибарството, че проблемът с L. sceleratus е не само проблем на Източното Средиземноморие, но и на цялата морска екосистема в Средиземно море. Последните тенденции показват, че е време да се работи за наблюдение на въздействията и за смекчаване на отрицателните последици от този вид в Средиземно море" - пишат изследователите.

"Поради тези причини рибата трябва да бъде ловувана и нейната популацията да бъде намалена и държана под контрол" - заключават учените.

Благодарение на субсидията от по едно евро на глава за рибарите, кипърските власти са успели да изнесат повече от 15 тона риба-балон за година към далекоизточните пазари като Япония, Корея и Китай, съобщава Тelegraph.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

10.01 2018 в 23:13

И няма спасение от тях. Рапаните също ни налазиха от Япония, пък сега някой чак ги защитава.

6145

1

kokoten

10.01 2018 в 15:10

....брей,какви гадости ни налазват...