Инженерите отвръщат на удара - създадоха лазерен меч, който може да реже метал (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 октомври 2020 в 10:26 11045 0

Кредит Скрийншот от видео на the Hacksmith, изработване на прототип от 2017 г.

Инженери от Youtube канала the Hacksmith, които се занимават с пресъздаването на идеи от популярни комикси, филми и видео игри, създават напълно функционален разгъващ се лазерен меч, който променя цвета си и реже метал като масло.

Мечът се захранва с плазма и достига температури от 2,200°C. Специална дюза прави възможно плазмата да излиза от дръжката и почти идеално да пресъздава лазерните мечове от поредицата "Междузвездни войни".

На практика това е "протомеч", а не самостоятелен лазерен меч, тъй като разчита на външно захранване, а не на неизчерпаем енергиен източник в дръжката, но въпреки това прототипът е успешен плод на четиригодишните усилия на инженерите. При предишни опити са използвани пръти от волфрам, нагрявани до екстремни температури. Въпреки това "интернет никога не е доволен" според екипа на the Hacksmith и затова те решават да създадат версия, която се прибира и разгъва напълно, както в оригиналната поредица.

Последният вариант на лазерния меч има специална дюза, която създава ламинарен поток (равномерен поток течност или газ с малко или никакво смесване) от сгъстен течен пропан. При загряване до високи температури и във висока концентрация, газът се превръща в лъч от светеща плазма, която изглежда като лазерен меч. Технологията се използва най-вече при производството на стъкло, но създаването на подобен меч е достойно приложение.

Мечът е способен на някои внушителни неща като да разреже стомана. Но никой лазерен меч не може без характерния цвят, който показва на коя страна на силата си. Затова инженерите от the Hacksmith добавят различни соли, които карат потока плазма да свети в ярки цветове като зелено, оранжево и червено. Борната киселина например е отговорна за ярко зелено оцветяване като меча на любимия джедай Йода. За тези, които клонят към тъмната страна, калциевият хлорид дава червено-оранжево оцветяване. 

Джеймс Хобсън (James Hobson), ръководител на екипа инженери обяснява, че можете "да преброите на едната си ръка броя на хората, които работят върху технология на лазерни мечове" в момента, така че вероятно към момента това е най-добрият възможен постигнат вариант на отличителното оръжие от "Междузвездни войни".

Източник: IFLScience - Engineers Build Retractable Lightsaber That Cuts Through Steel Like Butter

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !