Ирма се разнесе, Хосе отслабна, според снимки на сателити на НАСА и NOAA (видео)

Ураганът Хосе е между Бахамите и Бермудите

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 септември 2017 в 00:01 3763 0

Кредит NASA Goddard MODIS Rapid Response Team

На 12 септември в 13:35 EDT (15:35 UTC) инструментът MODIS на борда на сателита Terra на НАСА е заснел това изображение на урагана Хосе североизточно от Бахамските острови в Атлантическия океан.

Първи бе Харви. След това дойде Ирма, последвана от Катя. Сега в средата на Атлантическия океан дебне ураганът Хосе. Ще бъде ли по-милостив?

Хосе е отслабнал до буря от категория 1, но се очаква запази интензивността си на ураган над югозападната част на Атлантическия океан и може потенциално да се засилии и да се насочи към Бахамските острови и Източното крайбрежие на САЩ, според прогнозите.

Хосе е четвъртият опасен ураган, койтп се образува над Атлантическия океан за последните няколко седмици.

Ураганът Харви нанесе големи щети в южната част на Тексас и части от Луизиана, донасяйки обилни валежи и катастрофални наводнения, убивайки най-малко 74 души. Катя уби най-малко двама души в Мексико, след като се появи за първи път на сушата миналата седмица - веднага след мощното земетресение, което взе други 64 жертви.

Заради Ирма досега загинаха най-малко 56 души.

Хосе изглежда пощади Карибските острови, които бяха много силно засегнати от Ирма миналата седмица, но все още има максимални устойчиви ветрове от 120 км/ч. 

Къде е ураганът Хосе сега?

Според последна информация на Националния център по ураганите (NHC) от 23:00 AST четвъртък (6:00 петък българско време), Хосе е на около 680 км източно-североизточно от югоизточната част на Бахамските острови, на 800 км на юг от Бермуда и на 750 км на север от Пуерто Рико.

Хосе се движи към югоизток с близо 5 км/ч, но се очаква да завие бавно по часовниковата стрелка линия през следващите 36 до 48 часа, устремявайки се на запад-северозапад от края на четвъртък, 14 септември.  До понеделник ще завие на север и ще продължи усторедно на брега.

От Националната метеорологична служба за времето Прогнозен център (WPC) към NOAA в Колидж Парк, Мериленд, заявиха "бившият тропическият циклон Ирма ще продължи да отслабва и се придвижва на северозапад до сряда. Умерен до локално проливен дъжд ще падне в Средния юг и югоизток в долината Охайо и в средната част на Атлантическия океан до сряда. Някои от по-тежките валежи могат да доведат до внезапни наводнения. Изолирани бури също ще са възможни в средната част на Атлантическия океан"

Тази анимация на NOAA на база на сателитни изображения от 11 септември в 08:15 ч EDT (12:15 UTC) до 13 септември в 8:30 часа EDT (12:30 UTC) показва, че Ирма се движи на север и отслабва. Междувременно урагана Хосе продължава се движи в Атлантическия океан между Бермудите и Бахамските острови.
Източник: НАСА-NOAA GOES

Анимация, показваща механизма на орбазуване на ураганите. Източник: foxnews

Хосе премина северно от Карибските острови и Пуерто Рико в неделя като ураган от 4-та категория. От холандски военен кораб заявиха в Twitter, че ситуацията е "по-добра от очакваното", след като преминава северно от островите. Холадският флот е пристигнал, за да помогне за възстановяването на жизненоважни инфраструктурни обекти и да достави храна и вода на островите Сен Мартен, Саба и Синт Еустациус.

Спътникът на НАСА GPM направи това изображение на Хосе, което показва, че ураганът е станал асиметричен, защото ветровете избутаха облаците далеч от центъра на въртене. Сателитната снимка показва, че най-тежките валежи (в тъмночервено) са в югоизточната четвърт. Валежите там са близо 50 мм на час.

Спътникът на НАСА Aqua предлага тази снимка във видима светлина на урагана Хосе на 11 септември в 14:15 EDT (18:05 UTC). Хосе е отслабнал и се вижда малко по-издължен. Източник: NASA Goddard MODIS Rapid Response Team

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !