Искате да си вземете изпита? Потопете ръката си в ледена вода

Стресът помага да анализираме и помним по-добре

Катя Димитрова Последна промяна на 17 юни 2017 в 14:10 13287 0

Кредит time.com

Паниката преди започването на труден изпит е нещо, с което всички сме се сблъсквали. Дори при добра подготовка, неувереността остава, а този страх може да провали дори отличния ученик или студент.

За щастие, учените са провели серия експерименти, които могат да помогнат в такава ситуация. Според тях лекарството срещу безпокойството е болката, разкрива Daily Mail.

По-конкретно, специалистите препоръчват да потопим ръката си в ледена вода. Но защо?

Професорът по неврология и психология Иън Робъртсън (Ian Robertson) от университета в Дъблин анализира различни инстинктивни реакции при стрес.

На сутринта през април в 1986 г., като университетски преподавател, Брайън Кинън (Brian Keenan) пътува за работа Бейрут, на пътят му е блокиран от стар Мерцедес. Четирима въоръжени мъже слизат и го принуждават да излезе от колата и да легне на асфалта. Кийнън отказва. Той нито се подчинява, нито се бори срещу тях. Вместо това навежда глава и сяда до коленете на престъпниците. Това предизвиква голямо объркване у тях, но те не го оставят.

Държан като заложник от ислямски фундаменталисти, ученият води постоянна война на съпротива, упражнявайки самоконтрол, дори със завързани очи и окован. Той се появи след четири години и половина, физически слаб, но психически по-силен, отколкото някога е бил.

Брайън Кинън по време на пресконференция в летище Дъблин през август 1990 след освобождаването му. Снимка: RollingNews.ie

Тази история дава ключът към проучване на това защо някои хора са разбити от травматични събития, докато други „заякват“ психически.

Иън Робъртсън е очарован от ефектът, който мислите и емоциите могат да имат върху нашите малки сиви клетки.

Въз основа на разкази от своята 40-годишна кариера, Робъртсън методично анализира различни инстинктивни реакции на стрес. Той представя доказателства, според които болката и тревожността могат да ни помогнат да се представяме по-добре в различни житейски ситуаци. Така например, един добър помощник при стрес се явява потапянето на едната ръка в кофа с лед. Дискомфортът не просто се съсредоточава ума, но засилва паметта и спомага за по-доброто възстановяване на спомени. Ето защо, при изпит студентите успяват да си спомнят всичко, което са прочели.

Учудващо, но стресът наистина се оказва един много добър съветник в критични ситуации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !