Исландия разреши да се убият 2130 кита през следващите 5 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 февруари 2019 в 14:49 2999 0

Северен кит минке (Balaenoptera acutorostrata). Снимка: Len2040 /Flickr/CC BY-ND 2.0

Исландското правителство определи нова квота за китобойната промишленост в размер на 2130 кита за следващите пет години, съобщи агенция Associated Press. Решението бе подложено на жестоката критика.

Въпреки че много исландци подкрепят лова на китове, все повече бизнесмени и политици са против него поради зависимостта на острова от туризма.

Исландия, заедно с Норвегия и Япония и продължава да убива китове, въпреки международния мораториум.

Норвегия и Исландия се противопоставят на мораториума от 1986 г., установен от Международната комисия по китолов, и извършват търговски лов за китове. В началото на 2018 г. Норвегия увеличи годишната си квота на 1278 животни, но е малко вероятно да бъде изпълнена, защото китоловната индустрия в страната е в упадък от няколко години. Япония, която отдавна убива китове „за научни цели”, обяви в края на миналата година, че напуска комисията и възобновява търговския си риболов в своите териториални води.

Според агенцията, Министерството на рибарството на Исландия обяви, че годишната квота през следващите пет години ще бъде 209 финвала и 217 кита Минке за всяка година. Така цялата китоловна промишленост ще има право да улови 2130 животни, но както отбелязва АП, малко вероятно е квотата да бъде изпълнена изцяло - това не се е случвало нито веднъж от 2006 г., когато китоловът не възобновен. Миналата година според министерството четирите китоловни кораба на страната са добили 5 кита Минке и 145 финвала.

Решението за квотата бе остро критикувано от представители на туристическата индустрия на страната, на която се пада около 8,6% от БВП на страната и които за първи път в историята по отношение на приходите изпреварват риболовната индустрия през 2016 г. Според исландската асоциация на туристическата индустрия, търговският лов на китове вреди на международната репутация и интереси на страната. „Пазарът на китовете е Норвегия, Япония и Република Палау. Нашият пазар е целият свят ”, се казва в изявлението, цитирано от агенцията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !