Истина или лъжа: 7 най-често срещани твърдения за нашата кожа

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 август 2020 в 00:30 2379 0

Кредит Pikist

Кожата е най-големият ни орган, но често недооценяваме ролята й, когато е здрава.

Сара Браун (Sara Brown), професор по молекулярна и генетична дерматология, разказва са някои подвеждащи „факти” и заблуждения, запазили се във времето. Ето някои от най-често споделяните митове и някои проверени истини.

Кожата постоянно се обновява

ВЯРНО

Кожата осигурява динамична бариера между вътрешната среда на тялото ни и външния свят. Клетките, наречени кератиноцити в епидермиса (външния слой на кожата), непрекъснато се делят, за да произведат запас от клетки, които се движат нагоре през този слой и се отделят от повърхността му. Кожата е богат източник на стволови клетки заради способността им да се разделят и обновяват.

Пийте два литра вода на ден за здрава кожа

НЕВЯРНО

Количеството вода, която пиете, не влияе пряко върху кожата ви. Водата се доставя на кожата като премине чрез кръвта през дермата, вътрешния слой на кожата. Водата се губи от епидермиса, особено в суха среда.

Водата е необходима за поддържане на хидратацията на кожата и когато кожата ви стане сериозно дехидратирана изглежда по-малко еластична. При здрав човек вътрешните органи - бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове - контролират количеството вода, достигащо до кожата. Няма фиксиран обем вода, който трябва да се пие, просто зависи от количествата, които използвате и губите.

Стресът прави кожата нездрава

ВЯРНО

В съвременния живот има много здравословни проблеми, за които обвиняваме стреса, но има научни изследвания (виж по-долу), които показват, че няколко кожни състояния се влошават ори сресови събития, вероятно чрез хормоните на стреса, включително кортизола (стероиден хормон, произведен в надбъбречни жлези).

Забележителни примери са алопеция ареата, автоимунно състояние, при което имунитетът на организма започва да атакува космените фоликули, причинявайки падане на косата; псориазис, друго автоимунно състояние, което причинява удебеляване, лющене и възпаление на кожата; и екзема, възпаление на кожата, придружено със сърбене и зачервяване, често възникващо заедно с астма, сенна хрема и други алергии. За съжаление появата на тези състояния на кожата, когато се чувствате стресирани или под натиск, е последното, от което ви е необходимо.

Шоколадът причинява акне

НЕВЯРНО

Acne vulgaris, често срещаното „тийнейджърско” акне, което всъщност може да остане до 30-те и 40-те години, се появява в резултат на въздействието на хормоналните ефекти върху мастните жлези в кожата, плюс имунния отговор на кожата към запушените пори и микробите, живеещи върху на кожата.

Употребата на храна с високо съдържание на мазнини е нездравословно по много причини, но не причинява акне. Всъщност някои таблетки, предписани за тежко акне, като перорален изотретиноин, се усвояват по-добре, когато хапчетата се поглъщат с мазна храна - и тя може да включва шоколад.

Прахът за пране причинява екзема

НЕВЯРНО

Екземата е състояние, при което кожата е суха, сърбяща и зачервена. Причинява се от комбинация от генетични фактори и въздействията на околната среда, водещи до възпаление. Сапунът, почистващите препарати и праховете за пране могат да раздразнят кожата и да допринесат за сухотата, защото премахват мазнините от кожата (точно както измиващите препарати премахват мазнините от съдовете). Биопраховете за пране съдържат ензими - протеини, които разграждат мазнините и другите протеини, за да премахнат петната - и те могат да раздразнят чувствителната кожа, така че могат да влошат екземата. Важно е всяко измиващо вещество да се изплаква старателно от дрехите преди да се носят, за да се избегне дразнене на кожата.

Белите петна по ноктите означават недостиг на калций

НЕВЯРНО

Ноктите започват растежа си в матрицата, зона, намираща се под корена на нокътя. Там се произвеждат новите клетки, които в случая се наричат кератиноцити. Ако матрицата е увредена, например ударена, развиващия се нокът расте неправилно и може да се улови въздух. Това се вижда като бял белег на израсналия нокът. Калцият е важен за здравите нокти (както и за костите и зъбите), но тези бели петна не са признак на дефицит.

Слънцето е полезно за кожата

ВЯРНО & НЕВЯРНО

Много хора изпитват удоволствие от излагане на слънце, но има добри и лоши ефекти от слънчевата светлина. Тя представлява смес от светлина с различни дължини на вълната: някои са видими за човешкото око, други са по-къси от цветовете, които можем да видим - те се наричат ​​ултравиолетови (UV) - а някои са по-дълги, инфрачервените. Различните дължини на вълната имат различни ефекти върху кожата.

Ултравиолетовите B лъчи (UVB) се използват от кожата за производството на витамин D, който е от съществено значение за здравето на костите. Без излагане на слънце този витамин трябва да се получен от диетата. Дерматолозите използват специфични дължини на вълните на UVA и UVB лъчите в внимателно контролирани дози, за да намалят кожните възпаления, ценна терапия за някои кожни състояния.

Но когато кожата е изложена на твърде много UV лъчи, те могат да повредят ДНК на кожните клетки, което води до неконтролиран растеж - основата на рака. Просто правило е, освен ако нямате заболяване или терапия, която потиска имунната ви система, се излагайте умерено на  слънце, като винаги внимавайте да не получите слънчеви изгаряния.

Нищо сложно

Основните принципи за поддържане на здрава кожа са просто здрав разум.

Трябва редовно да миете кожата си, за да премахвате мръсотията, но не толкова често, че да премахнете основните влаго- и водоустойчиви вещества. Грубото, попарващо изтриване на важните за кожата омазняване и микроорганизми по кожата – влияят зле на здравето, миризмата и баланса на микробиома на кожата ви.

Използвайте овлажнител, ако чувствате кожата си стегната или суха - мазният крем работи най-добре, освен ако нямате предразположена към акне кожа, като в този случай трябва да използвате немазен крем на водна основа.

Избягвайте стреса, ако е възможно, яжте здравословна храна и пийте вода, когато почувствате жажда. И накрая, предпазете кожата си от твърде много слънце с шапка и дрехи или слънцезащитен крем.

Източник: Тhe Сonversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !