Истината за предубежденията към черните котки

Последните изследвания помагат да се обясни защо някои хора имат предразсъдъци към черните котки.

Ваня Милева Последна промяна на 31 октомври 2022 в 00:01 2263 0

Черна котка със странни очи
Черна котка със странни очи. Кредит: Flickr/Chris Yarzab (CC BY 2.0)

Черните котки се възприемат като по-зли и зловещи от другите котки и това отношение се среща в много култури. Нови констатации показват, че предубеждението към черните котки се корени не само в суеверията, но има и още едно и този път, логично обяснение.

Хората се затрудняват да разчетат израженията на лицето на черните котки.

Черната котка е често срещан символ на Хелоуин, често представяна като спътник на вещиците. В тази негативна светлина може би не е изненадващо, че хората са склонни да имат предразсъдъци към черните котки.

В едно скорошно проучване д-р Кристиан Харт (Christian L. Hart), професор по психология в Тексаския университет изследва защо хората имат негативно отношение към черните котки и споделя някои резултати в Psychology Today.

Негативните нагласи към черните котки са често срещани в много култури. Черните котки често са представяни като символ на злото, скръбта, зловещите мотиви и смъртта. В по-широк план черният цвят е важен елемент от суеверните вярвания. Белите или светлите неща често се изобразяват като добри, а черните - като лоши.

Проучванията показват, че съществуват и негативни междукултурни нагласи към тъмния цвят на кожата, като на тъмнокожите хора често се гледа с повече негативизъм и предпазливост, отколкото на техните светлокожи събратя.

Съществуват значителни доказателства, че черните кучета и котки се възприемат като по-малко желани и се осиновяват по-рядко от животните с по-светъл цвят. Това се случва въпреки факта, че цветът на козината не е свързан с поведението на тези животни.

Проучване на предубежденията към черните котки

Хейли Джоунс и Харт се интересуват от въпроса защо хората сякаш имат предубеждение към черните котки и въз основа на предишни проучвания установяват няколко възможности.

Една от тях е, че хората, които са били индоктринирани в религиозни системи от вярвания, може да свързват черния цвят със злото, което ги кара да възприемат всички черни неща, включително котките, като зловещи. Друга възможност е черните котки да са били свързвани със суеверни вярвания за лош късмет, което ги поставя в негативна светлина.

Трета възможност е расовите предразсъдъци към тъмнокожите хора да са се разпространили и върху черните котки.

Четвъртата възможност е тъмната лицева козина на черните котки да влошава възприятията на хората за лицевите сигнали на котките, което кара хората да се чувстват по-емоционално откъснати от черните котки.

Трудно е разчете изражението на черна котка и това кара хората да се чувстват несигурни. Кредит: Wikimedia Commons

Хейли и Харт провеждат проучване, в което показват на повече от 100 души снимки на черни и нечерни котки. Участниците е трябвало да оценят доколко дружелюбна, агресивна и подходяща за осиновяване изглежда всяка котка. Също така измерват няколко аспекта на участниците, включително тяхната религиозност, расови предразсъдъци и доколко са суеверни.

Изводи за предубежденията към черните котки

Резултатите ни са недвусмислени. Първо, изследователите установяват, че хората смятат черните котки за значително по-малко дружелюбни и по-агресивни от котките с други цветове.

Религиозността и расовите предразсъдъци не са свързани с предразсъдъците към черните котки.

Суеверията обаче са свързани.

Колкото по-суеверни са хората, толкова повече смятат, че черните котки са агресивни, недружелюбни и не могат да бъдат осиновени. Освен това хората, които твърдят, че имат проблеми с разчитането на изражението на лицето на черните котки, също имат предубеждения към черните котки.

Така че можем да заключим, че някои хора наистина имат предразсъдъци към черните котки. Това предубеждение изглежда се дължи на суеверни убеждения и трудности при разчитането на лицевите изражения на черните котки.

Справка: Black Cat Bias: Prevalence and Predictors
Haylie D Jones, Christian L Hart
Psychol Rep. 2020 Aug;123(4):1198-1206. doi: 10.1177/0033294119844982. Epub 2019 Apr 29.

Източник: The Truth About Black Cat Bias, Psychology Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !