Истинската палео диета вероятно е съдържала тежки метали

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 февруари 2020 в 11:19 4736 0

Кредит pixabay

Лесно е да придадем романтичен привкус на палеолитното ни минало, защото е било просто и оттам по-щастливо, особено когато става дума за храната.

Но така наречената "палео диета" може би не винаги е била толкова приятна, колкото радетелите за завръщането й смятат.

Дори хилядолетия преди индустрията и дори земеделието да са развити, някои древни диети може би са били наситени с природни замърсители и токсични вещества. 

Ново проучване, публикувано в списание Quaternary International, разглежда останки от хора от ледниковия период, живели в Северна Норвегия и открива, че в морската храна, която е била голяма част от тяхната диета, често се задържат токсични метали, включително кадмий, олово и живак. Всъщност хората вероятно са консумирали храна, съдържаща до 22 пъти повече от максималните допустими граници на съдържание на някои тежки метали, препоръчвани днес.

"Това показва, че морската храна в началото на каменната ера е била нездравословна, ако не и опасна", обясняват авторите на изследването. "Повишените стойности може да са били разрушителни за хората, ако не и за обществото".

Учените анализират кости от атлантическа треска (Gadus morhua) и гренландски тюлени (Phoca groenlandica), открити в около осем археологически обекта в Северна Норвегия, на възраст между 6 300 и 3 800 години.

В треската нивата на съдържание на кадмий са над 22 пъти над днешната препоръчителна норма, а оловото почти 4 пъти повече. При тюлените, замърсяването с кадмий надвишава 15 пъти безопасните нива, а оловото е отново 4 пъти над нормата. Съдържанието на живак е високо, но под препоръчителната горна граница, сходно с това, откривано в съвременните арктически риби. 

И трите метала са токсични и могат да имат отрицателен ефект върху човешкото здраве. Оловото има увреждащ ефект върху мозъка и нервната система, докато живакът има токсични ефекти върху нервната, храносмилателната и имунната система и върху белите дробове, бъбреците, кожата и очите. 

Интересно е, че повишените нива на токсични метали в храната вероятно се дължи на промените в температурата на морската повърхност и нивата на моретата. Учените смятат, че тези промени са дали резултат на големи количества тежки метали, стигащи в морето от ерозията на скалите и земните маси по бреговете. Така те влизат в хранителната верига, акумулирайки се в големите морски хищници като тюлените и треската, подобно на това, което се случва в наши дни. 

Разбира се, можем да кажем, че това е само малка извадка от няколко популации и тя не може да даде генерален извод за цялата палео диета. Но въпреки това ясно показва, че палео диетата не е само една - древните хора са се хранили на практика с това, което са успявали, не са можели да си позволят да избират. Със сигурност някои от нашите праисторически предци са се хранили с листни зеленчуци, ядки и прясно месо, но много други са били принудени да се хранят с риба, богата на тежки метали. 

Източник: IFLScience - Real "Paleo Diet" Was Probably Riddled With Toxic Metals

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !